Скріншот з відео

Ердоган хоче бачити представників Росії на мирному саміті щодо війни в Україні: Зеленський відреагував

Туреччина хоче запросити представників Російської Федерації на потенційний мирний саміт щодо війни в Україні. Водночас президенту Володимиру Зеленському не сподобалась така ініціатива Анкари.

Таку заяву зробив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на спільній прес-конференції з лідером України Володимиром Зеленським.

Ердоган підкреслив, що Туреччина від самого початку докладає усіх зусиль для мирного врегулювання війни в Україні на основі переговорів.

"Ми готові прийняти мирний саміт до якого залучать і Росію", — наголосив лідер Туреччини.

Як відреагував Зеленський на ініціативу Ердогана

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що сьогодні багато обговорювалась українська Формула миру. Він поінформував Ердогана про підготовку саміту миру на рівні лідерів.

Також Зеленського здивував формат, запропонований Ердоганом. Він запевнив, що Україна не бачить російських представників на цьому саміті.

"Ми не бачимо, як можна запрошувати людей, які все блокують, руйнують і вбивають. Ми хочемо отримати результат. Результат — справедливий мир для України. Тому спочатку цивілізовані країни розроблять план, а вже потім будуть залучати представників Росії, які захочуть справедливого миру", — заявив Зеленський.

Нагадаємо, 8 березня президент України Володимир Зеленський, прибув до Туреччини. Ввечері гарант зустрівся із лідером турецької держави Реджепом Таїпом Ердоганом.

Востаннє президент української держави приїздив до Туреччини 7 липня 2023 року. Ердоган приймав Зеленського в особняку Вахдеттіна. Тоді між країнами було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо "Співробітництва у сфері стратегічних галузей промисловості".

У лютому 2024 року стало відомо, що візит російського диктатора Володимира Путіна до Туреччини було відкладено. Він, ймовірно, відбудеться наприкінці квітня або на початку травня цього року.

Цікаво, що поїздка глави Кремля, яка двічі відкладалася з кінця минулого року, має стати першим візитом Путіна до країни-члена НАТО з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2024 21:01