Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Путін. Джерело: "Українська правда"

Ердоган побачив у Путіна "бажання припинити війну"

Російський диктатор Володимир Путін "виступає за якнайшвидше припинення війни", але водночас війна Росії проти України "триватиме ще довго"

Таку думку висловив в інтерв'ю американській PBS президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Він наголосив, що "тільки лідери обидвох сторін зможуть сказати", коли закінчиться війна Росії проти України. Однак турецький лідер спрогнозував, що війна триватиме ще "довго".

"Нам би дуже хотілося сподіватися, що війна закінчиться якнайшвидше. І Путін насправді теж виступає за якнайшвидше припинення цієї війни", — таку тезу висловив президент Туреччини.

Ердоган також заявив, що Росії "можна довіряти так само, як і Заходу", згадавши, що Захід нібито обдурив багаторічні сподівання Туреччини на її вступ до Євросоюзу.

"У мене немає причин Росії не довіряти. Вона надійна настільки ж, наскільки та Захід. Останні пів століття ми чекали на порозі ЄС. І зараз я довіряю Росії настільки ж, наскільки я довіряю Заходу", — сказав він.

Президент Туреччини також не погодився із зауваженням журналістки, що Путіну не можна довіряти через вихід РФ із зернової угоди та вторгнення в Україну.

"Половина постачання природного газу до Туреччини приходить із Росії, а це означає, що у нас є солідарність. Ми спільно йдемо вперед і також співпрацюємо в галузі оборонної промисловості", — сказав Ердоган.

Він наголосив, що його політика, "наскільки це можливо, полягає у встановленні контактів із країнами всього світу на основі безпрограшного сценарію".

"Так само як у мене хороші відносини зі США, у мене будуть хороші відносини й з Росією", — підсумував Ердоган.

Зустріч Путіна та Ердогана у Сочі

Головними питаннями зустрічі були "зернова угода" та війна Росії в Україні. Зокрема, російський диктатор Володимир Путін заявив, що "Захід "змусив Росію вийти із "зернової угоди".

"Як вже не раз говорив — нас просто "змусили" ухвалити це рішення. Оскільки Західні країни блокували та продовжують блокувати виконання "зернової угоди" у частині забезпечення доступу російських сільгоспвиробників на світові ринки", — заявив диктатор.

Водночас Путін наголосив, що наразі РФ відкрита до обговорення Чорноморської зернової угоди.

"Я знаю, що ви маєте намір порушити питання про "зернову угоду". Ми відкриті до переговорів з цього питання", — додав президент РФ.

Також лідер Туреччини запропонував посередництво в мирних переговорах між Росією та Україною, які перебувають у стані бойових дій. Раніше він заявляв про "всі види підтримки, включно з проведенням прямих переговорів для забезпечення міцного миру між двома сторонами".

Варто зауважити, що лідери Росії та Туреччини підтримували широкі контакти після вторгнення Росії в Україну 2022 року. Цього року вони провели понад 10 телефонних розмов, а також відеоконференцію, присвячену доставленню російського ядерного палива на турецьку АЕС Аккую у квітні.

У середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Ердоган за підсумками зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним 4 вересня висловив сподівання на досягнення в короткі терміни домовленості щодо Чорноморської зернової ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2023 11:12