Колаж: TrueUA

Ердоган проти Киличдароглу: у Туреччині стартував другий тур президентських виборів

У Туреччині 28 травня стартував другий тур президентських виборів. Чинний президент Таїп Ердоган протистоїть лідеру Республіканської народної партії Кемалю Киличдароглу.

Виборчі дільниці у Туреччині відкрилися о 08:00 за місцевим часом. Голосування триватиме до 17:00. А годину потому почнуть публікувати перші результати.

В день виборів діє низка заборон. Наприклад, з 06:00 до 24:00 заборонено продаж спиртних напоїв. Також у населених пунктах можуть носити зброю лише представники сил безпеки та порядку. Усі розважальні заклади, такі як денні кафе, кав'ярні та інтернет-кафе будуть закриті. Весілля дозволяється проводити після 18:00.

Свіжі опитування прогнозують перемогу чинному президенту Таїпу Ердогану. За даними соціологічного центру Özdemir Araştırma, його готові підтримати 54,12% виборців, лідера Республіканської народної партії (РНП) Кемаля Киличдароглу — 45,88%.

Нагадаємо, у першому турі президентських виборів у Туреччині жоден із кандидатів не набрав необхідних 50% голосів. Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган отримав 49,51% голосів, тоді як його опонент Кемаль Кілічдароглу — 44,88, Сінан Оган — 5,17% та Мухаррем Інсе — 0,44%.

Протягом останніх місяців, згідно з опитуваннями, саме Киличдароглу лідирував у передвиборчих опитуваннях, хоча його перевага і  була невеликою. Киличдароглу днями звинуватив Кремль у змові та поширенні фальшивих матеріалів. Він пригрозив Москві погіршенням міжнародних відносин у разі, якщо Кремль "не триматиме руки якомога далі від турецької держави". Реакція Ердогана на такі заяви Киличдароглу була вкрай різкою. Він звинуватив опозицію в роботі на США. За його словами, опозиціонери нібито об'єдналися з Білим домом з метою скинути чинну владу в країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2023 08:40