Фото: istockphoto.com

Естонія закликала країни НАТО передати Україні системи Patriot

Україна повинна у найкоротші терміни отримати боєприпаси та системи протиповітряної оборони, щоб захистити себе від атак Російської Федерації. У країн НАТО є багато установок Patriot, які не використовуються.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у Брюсселі під час розмови з журналістами.

Посадовець наголосив, що напередодні провів зустріч з главою українського МЗС Дмитром Кулебою. Вони також обговорили постачання боєприпасів, довгострокові зобов'язання, а також протиповітряну оборону.

"Ми маємо багато систем протиповітряної оборони, таких як Patriot, які ми самі не використовуємо, але Україна зазнає інтенсивних атак щодня, 24/7. Тому ми повинні передати ці системи, які не використовуємо, Україні, щоб вона могла захистити своїх людей, цивільну інфраструктуру, а також енергетичну інфраструктуру", — сказав Цакхна.

Маргус Цахкна наголосив, що існує низка питань, які необхідно розв'язати, але "ми надто любимо дискутувати й дискутувати, але ми маємо виконувати”. Він висловив сподівання, що під час засідання 4 квітня союзники зможуть ухвалити подальші кроки щодо підтримки Києва.

"Україна по праву належить місце в НАТО, і ми справді підтримуємо це на саміті у Вашингтоні. Ми збираємося (зробити, — ред.) наступний крок до членства", — резюмував Цакхна.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу досі не передали Україні достатньо систем протиповітряної оборони. За його словами, щоб змінити ситуацію, потрібна політична воля.

Також очільник українського уряду Денис Шмигаль під час робочого візиту до Естонії зустрівся з прем'єр-міністркою країни Каєю Каллас. Колеги детально обговорили механізм компенсації завданих Україні збитків з боку Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.04.2024 18:57