Фото: Офіс президента

Евакуйовано майже чотири тисячі людей: Зеленський розповів про ситуацію на Півдні

У Херсонській області триває евакуація із затоплених населених пунктів внаслідок підриву Каховської ГЕС. Наразі вдалося врятувати близько чотирьох тисяч осіб. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час відеозвернення.

За його словами, десятки міст і сіл залишаються затопленими, найгірша ситуація, як і раніше, на тимчасово окупованій частині Херсонщини. Крім того, гарант відреагував і на обстріл евакуаційних бригад. Він зауважив, що "навіть звірі моральніші", ніж російські окупанти.

"Російські терористи продовжують обстрілювати евакуаційні маршрути, пункти евакуації, човни, на яких вивозять людей… Сьогодні внаслідок одного з таких обстрілів були вбиті троє людей, мої співчуття рідним і близьким… Ще десять людей були поранені, із них двоє поліцейських. Це була евакуація з Кардашинки, села на лівобережжі Херсонщини… Окупанти створили цю катастрофу, підірвавши дамбу, кинули людей напризволяще в затоплених містах і селах і ще й обстрілюють після цього човни, на яких людей намагаються забрати… Навіть звірі моральніші, ніж ви, російська держава", — йдеться у повідомленні.

Також очільник держави розповів, що нещодавно Херсонщину відвідали представники Міжнародного кримінального суду. У перший же день після катастрофи Генеральний прокурор відправив в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду відповідне звернення щодо розслідування цієї катастрофи.

"Ми вже сприяємо й будемо й надалі сприяти максимально незалежному та обʼєктивному розслідуванню Міжнародним кримінальним судом. Усі наші правоохоронці та інші інституції максимально долучені до цього процесу. Повний доступ до уражених територій, до свідків, до всієї інформації та доказів. Це розслідування дуже важливе для безпеки всього світу. Повна й справедлива відповідальність російських терористів і самої держави-терориста  це обовʼязкова передумова того, що у світі більше не буде повторень такого зла", — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

Українські партизани працюють над встановленням осіб російських військових, які винні у підриві греблі Каховської ГЕС. Вже відомо, що катастрофа була вчинена військовослужбовцями 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 11.06.2023 21:58