Фото: Facebook Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу

Екологи заявили про нову серйозну проблему у Чорному морі після підриву Каховської ГЕС

Опріснення Чорного моря було зафіксовано біля Одеси. Після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС із водосховища продовжують виливатися величезні обʼєми води.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу в Facebook.

Фахівці інспекції відібрали проби морської води у трьох місцях в Одесі: у Новій Дофінівці (причал 243), на пляжі Ланжерон та на 16-й ст. Великого Фонтану. Їх перевірили на наявність зважених речовин, заліза та рівень солоності.

У всіх зразках після проведення лабораторних досліджень було виявлено перевищення. Такими були результати:

  • Нова Дофінівка (243-й причал): зважені речовини — перевищення в 1,6 рази; залізо загальне — в 9 разів; солоність — нижче за норму в 2,7 рази;
  • Ланжерон: залізо загальне — перевищення в 5,2 рази; солоність — нижче за норму в 2,9 рази.
  • 16-я ст. Великого Фонтану: зважені речовини — перевищення в 1,1 рази; залізо загальне — в 3,4 рази; солоність — нижче за норму в 2,9 рази.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає. За даними української розвідки, за підривом ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

Відомо, що на Херсонщині продовжує спадати вода після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕСУнаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС загинули четверо людей. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 11.06.2023 13:22