Роберт Фіцо. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Фіцо хоче переконати Україну зберегти транзит газу та нафти з Росії

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо має намір переконати Україну не припиняти транзит російського газу та нафти після завершення термін дії угоди з "Газпромом".

Про це повідомляє Aktuality.

За даними видання, Фіцо анонсував спільне засідання урядів Словаччини та України 7 жовтня. Там і планується обговорити питання транзиту газу та нафти із Росії.

"Я вважаю, що переговори сприятимуть тому, щоб Україна зберегла транзит. Я не кажу, що це буде вирішено. Ми будемо переконувати наших українських партнерів використовувати їхню енергетичну інфраструктуру для імпорту газу та нафти до Західної Європи", — зауважив Фіцо.

Натомість словацький прем'єр додав, що транзит російського газу важливий не тільки для Європи, а й для самої України, зокрема, її енергетичної інфраструктури.

"Вони також потребуватимуть цієї інфраструктури для себе. Україна, наприклад, звітує, що має власні запаси газу, і що вона здатна використовувати свій газ у короткостроковій перспективі не тільки для внутрішнього споживання, але й для експорту на Захід. Вона може доставити його туди тільки через інфраструктуру, яка існує. Якщо вона хоче зберегти цю інфраструктуру, вона повинна її використовувати", — наголосив Фіцо.

До того ж також прем'єр Словаччини зауважив, що його країна підтримує вступ України до ЄС та очікує на дружні кроки у відповідь. 

"Від цього виграли б і Словаччина, і Україна, адже за транзит сплачується плата", — зазначив Фіцо. 

Нагадаємо, раніше єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європейський Союз повністю готовий до припинення транзиту російського газу через Україну. Залежність блоку від газу країни-агресорки значно скоротилася.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2024 22:26