Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

"Євросоюзу потрібна РФ": прем'єр Словаччини анонсував відновлення відносин з Росією

Якщо війна в Україні закінчиться під час мандату цього уряду, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зробить усе, щоб поновити економічні та нормальні відносини з Російською Федерацією. 

Про це політик заявив 3 жовтня у зв'язку з майбутніми переговорами між урядами Словаччини та України, повідомляє видання Aktuality.

Фіцо підкреслив, що уряд Словаччини також буде дуже зацікавлений у дружніх стосунках з Україною. На спільному засіданні урядів 7 жовтня Фіцо хоче поговорити про необхідність України як транзитної країни для основних видів сировини.

"Якщо війна закінчиться у період дії мандату цього уряду, я зроблю все, щоб відновити економічні та нормальні відносини з Російською Федерацією, я зроблю все для цього. Євросоюзу потрібна Російська Федерація, Російській Федерації потрібний, звичайно, Євросоюз", — заявив Фіцо на спільній прес-конференції з іншими лідерами коаліції після схвалення пакету консолідації.

Він нагадав, що кожна війна закінчується за столом переговорів. "І ми будемо дуже зацікавлені в нормальних дружніх відносинах з Україною, якою ми бажаємо покласти край цій біді, тому що це біда для всіх", — наголосив прем'єр-міністр, додавши, що слова про те, що конфлікт не має військового рішення, збуваються. "Вони підтверджують заяви багатьох політиків, які вже говорять про компроміси, про те, що нібито Україна має готуватися до якогось компромісу, який завдасть шкоди як одній стороні, так і іншій", — додав Фіцо.

Словацький прем'єр з нетерпінням чекає на засідання уряду України. "Ми говоритимемо не лише про виконання тієї дорожньої карти, яка у нас є у сфері гуманітарної та, можливо, іншої, але я розраховую на те, що ми зможемо відкрито поговорити про те, як зробити так, щоб Україна залишалася важливим транзитером основної сировини, якої потребує Західна Європа. Можу відкрито говорити з ним про ці проблеми. Чи є якісь моделі забезпечення транзитних маршрутів через Україну до Словаччини, адже йдеться не лише про те, щоб ми отримали те, що нам потрібне для нашої діяльності. Словаччина є насамперед транзитною країною", — заявив він, додавши, що Словаччина бореться з "величезним тиском з боку Єврокомісії, щоб нічого не йшло зі сходу на захід".

Нагадаємо, наприкінці липня Роберт Фіцо під час зустрічі з послом України Мирославом Кастраном пригрозив йому наслідками, якщо Київ не відновить транзит нафти російського "Лукойлу". Водночас Україна наполягає, що нафтопроводом тече така ж кількість нафти, як і раніше, завдяки іншим російським компаніям. Угорщина та Словаччина ж стверджують, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.10.2024 09:23