Фото: Петтері Орпо. Джерело – Flickr

Фінляндія готова до нападу Росії: заява глави уряду

Фінляндія дуже добре підготовлена до відбиття агресії з боку Російської Федерації. Водночас усім необхідно усвідомити, що Росія є загрозою для кожної країни Європи.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, пише Rzeczpospolita.

"Нам усім необхідно усвідомити, що Росія є загрозою для кожної країни Європи. Але, звичайно, найбільший ризик мають країни, що межують з Росією. Фінляндія дуже добре підготовлена до відбиття такої агресії. Але тепер вся Європа має прокинутися. І відразу. Не можна гаяти час. Нам необхідно зміцнювати нашу військову промисловість, бо нам треба негайно допомогти Україні", — сказав посадовець.

Орпо також наголосив, що в середньостроковій та довгостроковій перспективі сама Європа потребує більшої обороноздатності.

"Ми маємо ефективно стримувати Росію від агресії проти Європи. Це країна, яка глибоко змінилася та стала надзвичайно агресивною. Проти такої загрози ми не можемо покладатись виключно на допомогу США. Нам потрібні власні оборонні можливості. Фінляндія запровадила комплексну модель оборони, що охоплює військову безпеку, продовольчу та енергетичну безпеку, а також захист ключової інфраструктури. Він передбачає співпрацю держави з громадянським суспільством та підприємцями. Ми хочемо допомогти це реалізувати по всій Європі. Прем'єр-міністр Туск привітав це з великим задоволенням", — зазначив прем'єр-міністр Фінляндії.

За словами Орпо, Фінляндія має одну з найсильніших армій НАТО, що є "дуже серйозними резервними силами".

"Це 800 тисяч. люди, яких ми можемо швидко поставити під рушницю. Тож ми говоримо про дуже ефективну силу стримування. Ми не очікуємо на негайний напад з боку Росії, але ми готові! Я дуже пишаюся тим, що 80 відсотків фінів готові захищати свою країну зі зброєю в руках. Тому наша оборонна модель загалом оцінюється надзвичайно високо", — додав Петтері Орпо.

Погрози Путіна Фінляндії

Російський диктатор Володимир Путін накинувся з погрозами на Фінляндію через вступ країни до НАТО. Він натякнув, що Росія направить до фінського кордону війська.

"Затягнули до НАТО Фінляндію. У нас що були якісь суперечки? Усі суперечки, в тому числі й територіального характеру, в середині 20 століття давно вирішені. Найдобріші та найсерйозніші були стосунки", — сказав він.

При цьому Володимир Путін традиційно не втримався та пригрозив Фінляндії військами.

"Проблеми не було, тепер будуть. Тому що ми тепер створюватимемо Ленінградський військовий округ і концентруватимемо там певні військові підрозділи. Навіщо їм це треба? Нісенітниця якась", — заявив він.

При цьому російський диктатор запевнив, що не хоче конфлікту з НАТО. Він сказав, що країни Альянсу нібито самі створюють конфлікт і хочуть "стратегічної поразки" Росії.

"З ким у нас якісь проблеми були? Та ні з ким. Це країни НАТО створюють проблеми з нами, тому що не хочуть такого конкурента, як Росія", — додав Путін.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо 16 грудня назвав дії Росії на кордоні гібридною атакою. Скупчення нелегальних мігрантів там багато хто вважає штучною акцією росіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.02.2024 11:39