Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо. Джерело: Yle

Фінляндія звинуватила Росію у "гібридній атаці" на кордоні

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо назвав дії Росії на кордоні гібридною атакою. Скупчення нелегальних мігрантів там багато хто вважає штучною акцією росіян.

Про це повідомив yle з посиланням на заяву фінського прем’єра. На його думку, одним із заходів стабілізації ситуації може стати розгляд заяв на надання притулку безпосередньо на кордоні та відсів людей, які не відповідають критеріям.

Орпо зауважив, що ситуація на кордоні дещо покращилася порівняно з учорашнім днем.

"На жаль, кордон довелося закрити, тому що Росія не змінила своєї поведінки", — зазначив прем'єр.

За його словами, пропускні пункти залишатимуться закритими на найближчий місяць. Прем'єр-міністр готовий внести швидкі зміни до законодавства через прикордонну ситуацію, якщо це потрібно. Орпо також назвав дії Росії зараз гібридною атакою.

"На мою думку, це правильний термін. Це явно атака на суверенітет Фінляндії та Євросоюзу", — зауважив він.

Орпо додав, що потрібно знайти рішення, як стабілізувати ситуацію на кордоні. На думку прем'єр-міністра, одним із заходів може стати розгляд заяв на надання притулку безпосередньо на кордоні.

"Якщо критерії надання притулку явно не виконуються, то має бути можливість одразу ж розвернути людину назад", — вважає Орпо.

Водночас прем'єр наголосив, що втілення подібних заходів у життя залежить не лише від фінів.

Як відомо, 30 листопада влада Фінляндії вирішила закрити всі пункти пропуску на кордоні з Росією. Це сталося на тлі величезної кількості нелегальних мігрантів, які хотіли в'їхати до Фінляндії з території Російської Федерації.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен ухвалив рішення про збільшення потужностей для виробництва боєприпасів. Це потрібно для того, щоби посилити довгострокову підтримку України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.12.2023 18:33