Фото: minfin.com.ua

Фонд гарантування виставить на аукціон один із найдорожчих лотів

У системі Prozorro 15 листопада відбудеться аукціон з продажу одного з найдорожчих лотів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів. Початкова ціна  майже 10,6 мільярда гривень.

Про це повідомила прес-служба Фонду.

Зазначається, що на торги виставлено пов’язані між собою та з акціонерами банку активи АТ "Златобанк". До лота також включені активи, які частково перебувають у заставі Національного банку.

Так у складі лота виставлено частку корпоративних прав у статутному капіталі ТОВ "Торгово-Логістичний Комплекс "Арктика", а також дебіторська заборгованість та права вимоги та майнові права за кредитними договорами, які укладені з суб’єктами господарювання і фізичними особами.

"Усі контрагенти, а відтак і включені до складу лота активи пов’язані між собою, зокрема, мають спільне забезпечення (нерухомість, порука ін.) за кредитами, спільних засновників та місцеперебування позичальників", — йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що забезпеченням за кредитами виступають об’єкти нерухомості у Києві та області, транспорт, обладнання, товари в обороті, а також майнові права на частку в статутному капіталі одного з позичальників. Включені до складу лота активи вже неодноразово виставлялися на торги, але не знайшли своїх покупців.

За даними Фонду, торги відбудуться за "голландською моделлю" аукціону, на пониження ціни, під час якого початкова вартість лота автоматично поступово знижується. Далі відбувається етап закритих цінових пропозицій. Тобто інші учасники зможуть запропонувати вищу ціну. Зрештою переможцем стає той, хто запропонував найбільше.

"На продаж виставлено права вимоги за кредитами, а не заставне майно. Тому переможець аукціону отримає право вимагати від боржника повернення коштів, зокрема шляхом звернення стягнення на заставне майно, у тому числі у судовому порядку", — наголосили у прес-службі.

Участь в аукціоні можуть узяти як юридичні, так і фізичні особи, окрім позичальників та поручителів за кредитом, громадян Російської Федерації, юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства РФ, або осіб, пов'язаних з державою-агресором.

Нагадаємо, Фонд державного майна запустив сайт, який містить перелік усіх арештованих активів росіян та колаборантів, переданих в управління відомству.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.10.2023 15:55