Фото: Офіс президента

Формула миру та "зерновий коридор": Зеленський провів переговори з президентом Замбії

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 11 серпня, провів телефонну розмову з президентом Замбії Хакаінде Хічілемою. Лідери торкнулися питання проведення саміту Україна — Африка й обговорили взаємодію в контексті інших майбутніх міжнародних заходів.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

В ході розмови український лідер подякував колезі за відвідання Києва та Бучі в червні поточного року. Крім того, Зеленський запропонував президенту Замбії взяти участь у реалізації Формули миру, зокрема приєднатися до наступної зустрічі на рівні дипломатичних радників, а також до підготовки Глобального саміту миру.

"Формула миру зараз актуальна як ніколи. Це єдиний шлях до справедливого миру та стабільності у світі, який можна взяти за основу. І ми активно працюємо з партнерами над підготовкою Глобального саміту миру", — зазначив Президент України.

Сторони також обговорили необхідність продовження дії Чорноморської зернової ініціативи й погодилися з неприпустимістю використання продовольства як зброї.

"Маємо разом покласти край російським спробам використовувати їжу як зброю, а також російському шантажу світу голодом і високими цінами на продукти", — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 10 серпня президент України Володимир Зеленський провів зустріч із представником Вселенського Патріархату митрополитом Халкедонським Еммануїлом. Сторони обговорили духовну незалежність України, українську Формули миру, а також питання повернення дітей, яких незаконно депортували російські окупанти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.08.2023 16:16