Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

Франція розіслала листи союзникам із пропозицією приєднатися до коаліції тренувань в Україні

Очільник французького генерального штабу Тьєррі Бюркар упродовж минулого тижня надсилав листи приблизно десятьом західним державам, запросивши їх узяти участь у тренувальній місії на території України у складі багатонаціональної коаліції.

Про це повідомило видання Welt am Sonntag. Журналісти дізналися, що листи адресувалися, зокрема, США, Великій Британії, Польщі, Нідерландам, усім країнам Балтії, Данії та Швеції.

Таким чином президент Еммануель Макрон усе ще намагається організувати навчання на території України під егідою тренувальної місії ЄС — EUMAM. Але для цього необхідно змінити мандат місії.

Однак, за внутрішньою інформацією з ЄС, у Брюсселі ідеям Парижа чинять опір. Більшість країн Євросоюзу проти проведення навчань в Україні. Уряди Німеччини, Італії й Іспанії побоюються, що навчання на місцях в Україні можуть становити значний ризик ескалації та втягнути Захід у війну.

Зі свого боку, Угорщина на зустрічі міністрів оборони ЄС наприкінці травня наголосила, що Україна більше не має реальних шансів на перемогу у війні.

Однак у дипломатичних колах ЄС також вважають, що, з військового погляду, є вагомі підстави для того, щоби тренувати українських солдатів у власній країні. Тоді підготовка була би краще пристосована до українських солдатів, а військовослужбовцям не довелося би залишати країну, аби пройти курс навчання.

США не хочуть брати участь у цій ініціативі. У п'ятницю ввечері в кулуарах візиту президента Джо Байдена до Франції Джон Кірбі з Ради національної безпеки заявив, що Вашингтон від початку чітко дав зрозуміти, що не хоче відправляти американські війська в Україну.

Президент Макрон заявив у п’ятницю, що принаймні декілька країн погоджуються з можливістю відправити інструкторів в Україну для навчання мобілізованих українських військовослужбовців.

"Ми вирішили, що хочемо мати коаліцію, і багато з наших партнерів уже дали свою згоду… Ми вже знаємо, що не будемо одні. І ми використаємо наступні дні, щоб організувати цю якомога ширшу коаліцію, аби відповісти на запит України", — сказав французький президент.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України підписало угоду зі збройовою французькою компанією Thales Group щодо придбання та постачання другої системи протиповітряної оборони ControlMaster 200 (CM200). Вона містить радар повітряного огляду Ground Master 200, систему радіозв'язку, центр керування ControlView разом із портативними терміналами розподілу озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2024 15:18