Фото: Денис Шмигаль. Джерело – armyinform.com

Генерація покриває потреби: Шмигаль оцінив готовність української енергосистеми до зими

Україна протягом восьми місяців готувала енергосистему до важкої зими, що дало неабиякі результати. Попри масовану атаку дронів та негоду планові вимкнення світла відсутні.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 28 листопада. Він наголосив, що наразі генерація українських систем покриває потреби населення.

"За даними Міненергетики, генерація покриває потреби, можемо залучати допомогу від ЄС, ситуація залишається контрольованою. І все ж ми готуємося до усіх сценаріїв розвитку подій. В плановому порядку розгортаємо пункти незламності. Зараз їх близько 12 тисяч, ще 1,5 тисячі будуть відкриті в разі потреби", — запевнив Шмигаль.

Підтримка енергетики України

Міністр наголосив, що відновлення української енергетики триває. Зокрема, наповнюється Фонд енергетичної підтримки України, який разом з анонсованими внесками вже складає орієнтовно 300 мільйонів євро.

Також Шмигаль зазначив, що цього року надійшло майже 500 вантажів на 6 тисяч тонн гуманітарної допомоги для енергетичного сектору — генератори, трансформатори, вимикачі, спецтехніка, а солідарність з Україною продемонстрували 34 держави.

"Ми також потребуємо проведення енергоефективних заходів та оновлення наших об’єктів критичної інфраструктури. Сьогодні затверджуємо концепцію програми модернізації державних і комунальних підприємств-виробників теплової енергії", — сказав глава уряду.

Шмигаль запевнив, що до 2030 року буде відремонтовано 3 тисячі кілометрів тепломережі, встановлено 35 тисяч індивідуальних теплових пунктів, а втрати теплоенергії знизяться до 11%.

Нагадаємо, голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький запевняє, що упродовж ремонтної кампанії енергетики відновили функціональність 95% підстанцій. За його словами, енергосистема України витримає будь-які атаки з боку ворога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.11.2023 14:32