Фото: swissinfo.ch

Генсеком Ради Європи став колишній президент Швейцарії

Новим генеральним секретарем Ради Європи став колишній президент Швейцарії Ален Берсе. На цій посаді він працюватиме протягом наступних п'яти років.

Про це у Telegram-каналі повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. За словами нардепа, після підрахунку голосів саме Берсе став переможцем серед трьох кандидатів на цю посаду.

"Він буде займати цей пост наступні п'ять років", — йдеться у заяві Гончаренка.

Хто обійме найвищі посади Євросоюзу

Незадовго до вирішального саміту ЄС глави держав та урядів основних європейських партійних сімей погодилися висунути кандидатуру політика ХДС Урсули фон дер Ляйєн на другий термін як президента Комісії ЄС.

Угода також передбачає, що ліберальний глава уряду Естонії Кая Каллас отримає посаду представника із зовнішньої політики ЄС (замість Жозепа Борреля). Колишнього прем'єр-міністра Португалії Антоніу Кошта буде обрано президентом Ради глав держав і урядів на початковий період у два з половиною роки (замість Шарля Мішеля). На цій посаді соціал-демократ відповідатиме за підготовку самітів ЄС та керівництво робочими засіданнями.

Згідно з загальноприйнятою практикою, якщо Коста добре впорається зі своєю роботою, він зможе отримати свою посаду на другий термін. Головування у Комісії та посада голови зовнішньої політики ЄС надаються на один законодавчий період ЄС, тобто приблизно на п'ять років.

Нагадаємо, за даними The Financial Times, переговори про вступ України до Європейського Союзу по суті розпочнуться у 2025 році. До цього часу Київ повинен визначитись зі своїми політичними пріоритетами.

Також 25 червня Європейська рада схвалила безпекову угоду з Україною. Це рішення збіглося з відкриттям переговорів про вступ нашої країни у блок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.06.2024 20:41