Фото: Pixabay

Генштаб Румунії закликав населення готуватись до можливої війни з РФ: прем’єр різко відреагував

Голова Генерального штабу Збройних сил Румунії Георгіца Влад заявив, що його країна має бути готова до потенційної війни з Росією.

В інтерв’ю румунській службі "Радіо Свобода" посадовець наголосив, що населення Румунії, як і все населення Європейського Союзу і загалом країн Європи, повинно вжити відповідних заходів і посилювати готовність до можливого конфлікту з РФ.

Посадовець наголосив, що Росія "стала проблемою для світового порядку і для демократії", тож фактично веде війну не просто з Україною, а "з демократичним світом". На його думку, в разі перемоги в Україні РФ не зупиниться і, найімовірніше, нападе на Молдову.

"Якщо Росія переможе в Україні, то головною мішенню стане Молдова. Ми станемо свідками напруженості на Західних Балканах. Я вважаю, що не можна втрачати жодної секунди", — зазначив Георгіца Влад.

При цьому він зауважив, що прогнозувати терміни, коли може статися така ескалація, неможливо, оскільки на це впливають багато факторів. За його словами, одним із головних факторів є здатність армій і країн-членів НАТО поповнювати свої запаси та відповідно готувати населення.

"По-перше, ми повинні мати стійке суспільство, а для цього ми повинні працювати над створенням відповідної індустрії для ведення війни. Нам потрібно обговорити політику боротьби з дезінформацією", — сказав начальник Генштабу Румунії.

Посадовець також додав, що його країні слід оновити базу резервістів, оскільки вона застаріла — останній раз оновлювалася 2007 року.

"Уявіть собі людину років 50 з рюкзаком, як його називають у народі, на 80 літрів на спині. А ще з бронежилетом, боєприпасами, зброєю тощо", — сказав він.

Реакція прем’єр-міністра Румунії

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку не погодився із заявою очільника Генштабу Георгіци Влада. Він наголосив, що країна не братиме участі у жодних війнах.

"Давайте зберігати спокій, Румунія не вступить у жодну війну", — сказав румунський прем’єр.

Нагадаємо, 14 січня Україна розпочала двосторонні переговори з Румунією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди. Перемовини пройшли на полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.02.2024 10:59