Фото ілюстративне. Джерело: Urs Flueeler, Keystone via AP

Глобальний саміт миру у Швейцарії: відома попередня програма заходів

У суботу, 15 червня, у Швейцарії стартує Глобальний саміт миру. Його організувала Україна, а основою стане "Формула миру" — на заході планують розглянути три з десяти питань: ядерна та продовольча безпека та звільнення українських військовополонених і викрадених Росією дітей.

Як відомо, в Саміті візьмуть участь 92 держави світу та вісім організацій, з яких 57 представлені на найвищому рівні — президентів або прем’єр-міністрів. Ще 29 країн представлятимуть на міністерському рівні — здебільшого міністри закордонних справ. Лише шість держав скерують до Швейцарії послів: Індонезія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни, а також Бразилія. До речі, Бразилія та Святий Престол матимуть статус спостерігачів, а не офіційних учасників Саміту миру.

Журналісти дізналися, що президенти України та Швейцарії Володимир Зеленський і Віола Амгерд планують виступити перед журналістами зі спільною заявою о 14:45 (за київським часом). Після цього розпочнуть прибувати учасники Саміту.

О 17:30 за київським часом розпочнеться офіційна церемонія зустрічі учасників Глобального саміту миру, а далі — перше пленарне засідання.

Китай дотримав слова та вирішив не брати участь у Саміті миру, тоді як несподіванкою стало підтвердження присутності від Саудівської Аравії. Крім того, мають прибути представники від Ради Європи, Єврокомісії, Євроради, Європарламенту, ОБСЄ, ООН, Організації американських держав. Приїде і Вселенський патріарх Варфоломій.

Нагадаємо, що вчора президент України Володимир Зеленський уже прибув до Швейцарії на Глобальний саміт миру, який триватиме два дні — 15 і 16 червня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2024 08:36