Андрій Пишний. Джерело: Національний банк України

Голова НБУ Пишний спрогнозував зростання споживчих цін: деталі

Національний банк України (НБУ) бачить передумови зростання споживчих цін в Україні до кінця 2024 року. Однак наступного року, на думку фахівців, інфляція сповільниться.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу. Він зазначив, що в серпні споживча інфляція зросла до 7,5% у річному вимірі.

За його словами, зростання споживчих цін зумовлювалося впливом гірших цьогорічних врожаїв, збільшенням витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію й оплату праці, а також ефектами від послаблення обмінного курсу гривні попередніми місяцями.

Андрій Пишний спрогнозував, що інфляція помірно зростатиме найближчими місяцями через розширення сукупного попиту внаслідок бюджетних видатків, збільшення витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію, підвищення акцизів.

"Тиск на ціни зберігатиметься найближчим часом, проте наступного року інфляція сповільниться", — зауважив голова Національного банку України.

Раніше стало відомо, що споживчі ціни в Україні в серпні 2024 року зросли на 0,6%. Річна інфляція прискорилася до 7,5%. Вище річна інфляція була лише у серпні минулого року (8,6%).

У липні Нацбанк України погіршив прогноз щодо інфляції 2024 року до 8,5% з 8,2%. НБУ очікує, що загальна інфляція в Україні прискориться протягом наступних трьох кварталів, але залишатиметься помірною.

Нагадаємо, 13 вересня перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький заявив, що цьогорічна посуха не мала глобального впливу на врожай та ціни на основні споживчі продукти. Проте наслідки погодних умов можуть бути відчутними вже 2025 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2024 14:36