Василь Малюк. Джерело: Вікіпедія

Голова СБУ Малюк вперше відреагував на скандал з Bihus.Info

Голова Служби безпеки України Василь Малюк вперше відреагував на стеження за журналістами проекту Bihus.Info з боку його підлеглих. Він заявив, що такі дії є неприпустимими та вже спричинили низку кадрових рішень

Його заяву оприлюднила прес-служба СБУ.

"Викликають справжнє обурення дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності (ДЗНД). На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також відбувалося публічне поширення відеоматеріалів", — заявив він.

Малюк назвав вчинок працівників ДЗНД неприпустимим та заявив, що зробить все можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно, бо оновлена СБУ захищає демократичні цінності, серед яких — свобода слова і незалежність медіа.

"Наголошую — такі дії є неприпустимими та вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент України ще 31 січня підписав відповідний указ", — проінформував голова СБУ.

Також він додав, що "вчинки окремих співробітників не можуть перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника". 

Скандал навколо Bihus.Info: що відомо

16 січня в мережу злили відео, де працівники проекту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотики. На ці кадри відреагував його керівник Денис Бігус. Він записав відеозвернення з поясненнями та заявив, що вимагатиме звільнення тих, хто засвітися на відео, та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, складуть тести на вживання наркотиків.

На ситуацію під час вечірнього відеозвернення 17 січня відреагував і президент України Володимир Зеленський. Гарант наголосив, що будь-який тиск на журналістів є неприпустимим.

"Окремо — щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", — наголосив він.

Раніше Служба безпеки України розпочала розслідування обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проекту Bihus.Info. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за відповідною статтею Кримінального кодексу України.

5 лютого команда Bihus.Info оприлюднила розслідування та заявила, що за нею стежила служба Служби безпеки України. Камери спостереження встановили у всіх готельних номерах, де перебували журналісти 27 грудня 2023 року. За даними розслідування, у комплексі операція СБУ тривала шість діб.

Нагадаємо, 6 лютого народні депутати ухвалили рішення про виклик голови Служби безпеки Україну Василя Малюка у Верховну Раду для доповіді щодо прослуховування спецслужбою журналістів проекту Bihus.Info.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.02.2024 14:50