Василь Малюк. Джерело: Вікіпедія

Рада викликає на доповідь голову СБУ Малюка після розслідування Bihus.Info

У вівторок, 6 лютого, народні депутати ухвалили рішення про виклик голови Служби безпеки Україну (СБУ) Василя Малюка у Верховну Раду для доповіді щодо прослуховування спецслужбою журналістів проекту Bihus.Info.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Після виступу голови Комітету зі свободи слова Ярослава Юрчишина щодо прослуховування Bihus.Info. я виніс на голосування питання виклику голови СБУ в Раду за для доповіді з цього питання", — написав він у Telegram.

За його словами, "за" проголосували 159 народних обранців.

"Рішення прийнято. Чекаємо доповіді в залі", — додав він.

Розклад голосування за виклик Голови СБУ з питання прослуховування журналістів

Розклад голосування за виклик Голови СБУ з питання прослуховування журналістів. Джерело: Telegram Ярослава Железняка

Варто зазначити, що перед цим голова Комітету ВР України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин закликав парламент викликати керівників СБУ, Офісу генпрокурора та Нацполіції на звіт щодо стану справ розслідування атак на журналістів. Також він заявив, що готує депутатське звернення до СБУ з пропозицією провести внутрішнє розслідування з відстороненням ймовірних причетних від роботи на час слідства.

"Я закликаю парламент викликати керівників СБУ, ОГП, та Нацполу на звіт щодо стану справ розслідування атак на журналістів. Варто заслухати всіх причетних. На жаль, тиск на медійників таки має ознаки системності", — написав він у Telegram.

Скандал навколо Bihus.Info: що відомо

16 січня в мережу злили відео, де працівники проекту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотики. На ці кадри відреагував його керівник Денис Бігус. Він записав відеозвернення з поясненнями та заявив, що вимагатиме звільнення тих, хто засвітися на відео, та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, складуть тести на вживання наркотиків.

На ситуацію під час вечірнього відеозвернення 17 січня відреагував і президент України Володимир Зеленський.

"Окремо — щодо ситуації з нашими журналістами. Зокрема, фактом стеження за журналістами. Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", — наголосив він.

Раніше Служба безпеки України розпочала розслідування обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проекту Bihus.Info. За цим фактом відкрите кримінальне провадження за відповідною статтею Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 5 лютого команда Bihus.Info заявила, що за нею стежила Служба безпеки України (СБУ). Камери спостереження встановили у всіх готельних номерах, де перебували журналісти 27 грудня 2023 року. За даними розслідування, у комплексі операція СБУ тривала шість діб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.02.2024 14:12