Фото: Офіс президента

Голова Євроради Мішель закликав держави ЄС перевести економіку блоку на "воєнні рейки"

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що необхідно перевести економіку ЄС на "воєнні рейки", адже десятиліттями Європа не інвестувала у власну оборону.

Відповідну заяву голова Євроради зробив у листі-запрошенні на саміт лідер Євросоюзу, який відбудеться 21-22 березня.

Посадовець наголосив, що на сьогодні першочергові завдання ЄС — швидка передача військової допомоги Україні, прискорена закупівля та доставка снарядів. До того ж, на думку Мішеля, Євросоюз має зосередитися на ефективному впровадженні та виконанні санкцій, а також на посиленні зусиль щодо використання надприбутків від заморожених російських активів.

"Протягом десятиліть Європа не інвестувала достатньо у свою безпеку та оборону. Зараз, коли ми зіткнулися з найбільшою загрозою безпеці з часів Другої світової війни, настав час вжити радикальних і конкретних кроків, щоб бути готовими до оборони та поставити економіку ЄС на "воєнну основу". Ми також повинні допомогти оборонній промисловості отримати доступ до приватних і державних коштів і зменшити регуляторний тягар і бар’єри. Формування цього стратегічного мислення щодо безпеки вимагає сильного лідерства та чіткого розуміння терміновості загроз, з якими ми стикаємося", — наголосив очільник Євроради.

До того ж Шарль Мішель наголосив на важливості запобігання ескалації конфліктів на Близькому Сході та проблемах із сільським господарством.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Російська Федерація найближчими роками може атакували країни-учасниці Північноатлантичного альянсу. Це може відбутися вже у 2026 або 2027 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.03.2024 23:23