Фото: Pixabay

Гранти для власної справи: скільки підприємців отримали кошти від держави на розвиток бізнесу

Понад 14 тисяч підприємців отримали гранти на старт або розвиток власної справи. Загалом від початку дії проекту "єРобота" держава виділила понад сім мільярдів гривень для бізнесу.

Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко, передає прес-служба Мінекономіки.

"Понад 14 тисяч українців отримали від держави фінансову підтримку у вигляді грантів на старт або розширення бізнесу за проектом "єРобота". Загалом через гранти в розвиток підприємництва держава інвестувала з липня 2022 року 7,1 мільярда гривень", — заявила вона.

За її словами, це інвестиції у розвиток малих та середніх підприємств, в створення понад 40 тисяч нових робочих місць в усіх регіонах країни.

"Зазначу, що отримувачі грантів вже повернули частину цих інвестицій через сплачені податки та збори до бюджету на майже 2,5 мільярда гривень", — підкреслила Свириденко.

Загалом з початку запуску проекту "єРобота" у липні 2022 року видано:

  • за програмою "Власна справа" — 13 006 мікрогрантів на 3,1 мільярда гривень;
  • на розвиток переробних підприємств — 633 гранти на 3,2 мільярда гривень;
  • на садівництво та розвиток тепличного господарства — 163 гранти на 723 мільйони гривень;
  • ветеранам та членам їхніх родин — 280 грантів на 116 мільйона гривень.

У Мінекономіки нагадали, що подати заявку на отримання гранту можуть як підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Заяви подаються через портал "Дія" разом з бізнес-планом. Обов'язковою умовою отримання гранту є створення нових робочих місць. Грантові кошти повертаються державі у вигляді сплачених податків і зборів в процесі діяльності підприємства впродовж трьох років.

Варто зазначити, що проект "єРобота" був запроваджений урядом в липні 2022 року для надання підтримки бізнесу та стимулювання створення нових робочих місць. Він передбачає кілька грантових програм. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів для ветеранів та другого з їх подружжя, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наприкінці 2023 року інформував, що український бізнес, який попри війну продовжує працювати та намагається розвиватись, у 2024 році отримає від уряду максимальну підтримку. За його словами, в Україні й надалі працюватиме найсуттєвіший інструмент фінансової підтримки бізнесу — програма "Доступні кредити 5-7-9".

Додамо, на кінець 2023 року понад 90% українських підприємств, які зупинили роботу через повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну, відновили свою діяльність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.03.2024 20:59