Фото: WSVN Miami

Грав на гітарі під час видалення пухлини мозку: американцю провели унікальну операцію

У Флориді (США) професійний гітарист Крістіан Нолен грав рок-музику на гітарі під час видалення пухлини мозку. Залишатися при свідомості йому порадили лікарі.

Про це повідомляє WSVN Miami.

Зазначається, що під час складної операції, яка відбулася на початку січня в онкологічному центрі ім. Сильвестра, що у штаті Флорида, чоловік виконував хіти гуртів Deftones і System of a Down. 

"Це було наче з іншого світу, наче прокидатися і бачити, як люди активно працюють у твоїй голові. Це божевільне відчуття", сказав пізніше музикант. 

Медики провели краніотомію (трепанацію черепа), щоб видалити пухлину з правої лобової частки мозку Нолена. Ця операція виконується, коли пацієнт не спить, щоб правильно оцінити його стан. 

"Коли ми закінчували операцію на самому кінці пухлини, ми помітили, що функція його руки почала погіршуватися. Пухлина торкалася і взаємодіяла з частиною мозку, яка контролює рухи руки. На щастя, нам вдалося видалити всю пухлину і не пошкодити руку", — розповів лікар Рікардо Комотар, який проводив операцію.

У виданні зазначають, що історія лікування гітариста Крістіана Нолена почалася з тривожних симптомів: чоловіку було важко грати на гітарі та взагалі керувати лівою рукою.

"Я втратив чутливість у всій моїй лівій стороні. Від пояса і вище я не міг поворухнути рукою, моє обличчя почало спотворюватися", — розповів чоловік.

В результаті обстеження медики виявили гліому у правій лобовій частці Нолена — ця ділянка мозку контролює рух та когнітивні здібності. Через десять днів Нолену призначили операцію в Медичній школі Міллера при Університеті Маямі, щоб видалити пухлину та відновити функції мозку. 

Щоб уникнути порушень важливих функцій мозку, лікарі вирішили оперувати пацієнта у стані бадьорості, коли він виконує якесь завдання.

"Коли пухлина зачіпає критично важливу частину мозку або розташовується поруч з нею щось, що контролює здатність говорити, розуміти мову або рухатися, ми робимо операцію у стані неспання, щоб постійно спостерігати за пацієнтом, щоб знати, чи не почнеться порушення нормальних функцій мозку", додав хірург. 

Нагадаємо, лікарі столичного "Охматдиту" провели унікальну операцію на грудній клітці маленького хлопчика, який від народження не міг повноцінно дихати. Подібне втручання виконувалося вперше в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 26.01.2024 03:06