Парвіз Насібов. Джерело: olympics.com

Греко-римська боротьба на Олімпіаді в Парижі: Насібов вийшов у фінал, Беленюк боротиметься з бронзу

У середу, 7 серпня, на Олімпійських іграх у Парижі українець Парвіз Насібов пройшов до золотого фіналу з греко-римської боротьби в категорії до 67 кг. Натомість чинний олімпійський чемпіон Жан Беленюк змагатиметься лише за бронзу вагової категорії до 87 кг.

25-річний Насібов, який виборював срібло Токіо-2020, стартував у турнірній сітці з 1/8 фіналу й на шляху до медальної сутички виграв три поєдинки поспіль.

У сутичці за фінал зустрічався з першим номером світового рейтингу та чинним віце-чемпіоном світу, азербайджанцем Хасратом Джафаровим. Перемога гарантувала Насібову щонайменше срібло, поразка означала б участь українця у втішних раундах.

Джафаров відкрив рахунок на другій хвилині протистояння. До перерви обидва борці додали ще по два бали: перші очки Парвіз заробив за небезпечне положення в суперника — 2:3 за підсумками раунду. Насібов зрівняв рахунок на старті другої трихвилинки — 3:3. Завдяки перевазі останнього технічного бала українець вийшов уперед і довів сутичку до перемоги після шести хвилин на маті.

Золотий фінал за участю Насібова відбудеться у четвер, 8 серпня. Суперником українця стане іранець Саїд Есмаелі, який у півфіналі здолав призера чемпіонатів світу та Європи, вірменина Славіка Галстяна (10:4).

Своєю чергою захист чемпіонського титулу для 33-річного Жана Беленюка стартував з 1/8 фіналу. Аби гарантувати собі щонайменше срібло, українець мав перемогти у трьох сутичках поспіль.

У першому поєдинку впевнено здолав китайця Цяня Хайтао — 7:1. Українець мінімально поступався після першого раунду, але в другому набрав сім очок поспіль. Програв перший період й казахстанцю Нурсултану Турсинову 0:3, перш ніж довершити другий камбек поспіль серією із семи очок — 7:3.

У півфіналі виходив змагатися з іранцем Алірезою Мохмаді — чинним віце-чемпіоном світу в категорії 82 кг, який цього року піднявся у ваговому дивізіоні та стартував у Парижі з двох розгромних перемог поспіль. Після пасивного старту від обидвох суперників перший раунд Беленюк завершував із перевагою в три очки — 3:0. Виконавши переворот на першій хвилині другого періоду, Мохмаді відновив паритет у рахунку — 3:3, додавши собі перевагу останнього технічного бала. Беленюк мав півтори хвилини, аби перехопити лідерство, але не зміг провести вирішальну атаку і продовжить олімпійський турнір сутичкою за бронзу.

Нагадаємо, що олімпійський чемпіон із греко-римської боротьби та народний депутат України Жан Беленюк нещодавно заявив, що звершує свою спортивну кар'єру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 07.08.2024 20:40