Фото ілюстративне. Джерело: zn.ua

Громадянам України почали "відрізати" світло за борги: хто буде без електроенергії

З 29 січня компанія-постачальник електроенергії Yasno почала відключати світло боржникам. У першу чергу "відрізати" живлення будуть злісним неплатникам. Споживачів будуть попереджати про вимкнення письмовим повідомленням щонайменше за 10 робочих днів.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

"Керівництво Yasno заявляло про те, що розпочне відключення світла боржникам з 29 січня, і сьогодні підтвердило старт вимкнень, але обіцяли заздалегідь попереджати людей", — зазначили у міністерстві.

Так, у повідомленні компанія пояснюватиме, чому споживачеві вирішили "відрізати" електроенергію. Зокрема, воно міститиме:

  • підставу для відключення;
  • суму заборгованості за відповідним договором;
  • період, протягом якого виникла ця заборгованість.

"Відключення може бути здійснено лише при попередженні споживача не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня відключення. Попередження надається споживачеві окремим письмовим повідомленням", — розповіли в компанії Yasno.

Після отримання офіційного повідомлення про відключення боржник має 10 днів на сплату боргу. Якщо погасити заборгованість, відключати електроенергію не будуть. Погасити борг можна через сайт або застосунок постачальника.

Хто потрапить під відключення світла першим?

Раніше гендиректор Yasno Сергій Коваленко пояснював, що першими від електропостачання "відрізатимуть" злісних неплатників. Зокрема, тих, хто має найбільші та найстаріші борги.

"Ми рейтингуємо боржників від найвищого за сумою боргу. А другий критерій — це глибина боргу. Тобто є боржники один місяць, і це не така велика проблема, ми спілкуємося з ними. А є борги рік і більше", — пояснив він.

У компанії зазначили, що світло відключатимуть не назавжди. Щоб відновити постачання електроенергії, потрібно буде повністю сплатити борг та пеню. Також доведеться додатково оплатити повторне підключення до мереж. Після цього електроенергію мають повернути протягом п'яти днів.

Нагадаємо, 9 січня Кабінет міністрів України скасував заборону на відключення житлово-комунальних послуг, яка діяла із 24 березня 2022 року. Також у разі несплати за рахунками, споживачам знову нараховуватимуться пені та штрафи. Головна причина такого рішення уряду — ухилення від оплати ЖКП з боку заможних громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.01.2024 22:13