Фото: ДТЕК

Хотів знеструмити п’ять областей України: 15 років тюрми отримав агент ФСБ

Житель Харкова співпрацював з Російською Федерацією та допомагав завдавати ударів по енергетичній системі України. Коригувальник ФСБ отримав покарання у вигляді 15 років увʼязнення з конфіскацією всього майна.

Про це повідомили в прес-центрі Служби безпеки України.

У червні 2023 року військові контррозвідники СБУ затримали російського агента "на гарячому" у Харкові під час виконання ним ворожого завдання. Зловмисником виявився посадовець місцевого підрозділу компанії "Укренерго", який очолював групу з оптимізації та розрахунку втрат електроенергії.

Зазначається, що злочинець хотів знеструмити п’ять областей України. Зокрема, у зоні його особливої уваги були основні електропідстанції на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей.

Також зловмисник збирав відомості про наслідки ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі нашої держави. Він намагався дізнатися інформацію про рівень ушкоджень і технологічні спроможності цих об’єктів.

"Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та проведення повторних ракетних ударів для повного знеструмлення п'яти областей України", — заявили в прес-центрі.

Отриману інформацію зрадник дистанційно передавав до ФСБ через "зв’язкового", який перебував у тимчасово окупованому місті Щастя на Луганщині. Для комунікації використовували анонімний чат у месенджері.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів суд визнав зловмисника винним. Його засудили до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, наприкінці січня кіберфахівці Служби безпеки України викрили в Харкові учасника російського хакерського угрупування "Народна сyberармія РФ". Ця організація підконтрольна ФСБ. Чоловік коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2024 20:44