Фото: ua-energy.org

Кого в разі дефіциту електрики відключатимуть у першу чергу: заява уряду

У разі дефіциту потужності в енергосистемі, який неможливо буде покрити аварійною допомогою з Європи, без світла передусім залишаться деякі промислові підприємства. Населення відключатимуть в останню чергу.

Про це розповів "РБК-Україна" очільник Міненерго Герман Галущенко. 

Наголошується, що російські загарбники можуть здійснити нові удари по енергетиці країни в періоди сильного похолодання, які цілком можливі як у другій половині січня, так і в лютому та березні. 

"Нас чекає, напевно, кілька холодних періодів упродовж січня, лютого, можливо, і березня. І це саме ті періоди, в які потенційно ворог може атакувати Україну і, зокрема, енергетику. Тоді може бути більше дискомфорту", сказав голова "Укренерго" Володимир Кудрицький.

В такому разі, на думку енергетиків, може виникнути дефіцит потужності в енергосистемі, але на цей випадок уряд має план. Насамперед Україна зможе звернутися до партнерів з Європи по аварійну допомогу. Але це невеликі обсяги, які не врятують ситуацію за великого дефіциту. Тоді доведеться застосовувати графіки погодинних відключень.

За словами Галущенка, насамперед відключатимуть промислові підприємства, які не імпортували електроенергію.

"Ми почнемо з аварійної допомоги, а потім може бути відключення промисловості. Населення у нас в останню чергу стоїть у плані відключень… Але навіть якщо ситуація загостриться через обстріл, то ризик серйозних проблем з енергопостачанням все ж не дуже великий. Єдине, що може вплинути на систему це атаки. І навіть не атаки як такі, а ступінь руйнувань від них", зазначив Галущенко.

Нагадаємо, раніше голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявляв про те, що колапсу в енергосистемі України не буде, навіть у тому випадку, якщо держава-агресорка Росія здійснить масовані атаки на енергооб’єкти у період похолодання. Він зауважив, що низькі температури — це випробування для будь-якої енергосистеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.01.2024 13:24