Фото ілюстративне зі соцмереж

Як морози вплинуть не енергосистему України: пояснення директора Центру досліджень енергетики

Під час сильних морозів зростає навантаження на енергосистему. Однак в Україні вона має певний запас міцності. Проте через серйозні пошкодження внаслідок обстрілів торік ситуація з генерацією електроенергії у пікові морози виявиться складною.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини". За його словами, під час морозів дуже сильно збільшується навантаження на енергосистему.

"З кожним градусом пониження температури енергосистема потребує приблизно 200 додаткових мегаватів електроенергії, і це означатиме, що за температури -10...-12°C буде дуже складна ситуація, з генерацією насамперед через великі пошкодження, через великі втрати генерації ми точно будемо мати великі проблеми з генерацією в піку морозів", — сказав експерт.

Але, за словами Харченка, є ще інша складова — стан дистрибуційних електромереж — "останніх кілометрів проводів, які ідуть до кінцевого споживача".

"У ситуації, коли будуть дощі, дощі із замерзанням, з налипанням снігу і так далі, дуже ймовірно, що будуть обриви, які за такої погоди дуже складно та довго відновлювати, бо треба добратися до того місця, де стався обрив фізично, часом це майже неможливо, навіть на спецтехніці. Тому я просто закликаю українців бути готовими до будь-яких несподіванок, бо вони насправді можливі", — сказав він.

За словами Харченка українська енергосистема має певний запас міцності — відновлено багато енергоблоків, високовольтні мережі "в набагато кращому стані, ніж у січні 2023 року".

"Видно, що та домашня робота, яку ми виконували все літо та всю осінь, та власне і більшу частину весни, недаремна, і ті атаки, які зараз відбуваються, в тому числі на енергооб’єкти, не дають очікуваного для московських варварів результатів. Але це не означає, що небезпеки нема, особливо в ситуації, коли сильно впаде температура, оскільки вся енергосистема працюватиме буквально на межі з максимальним навантаженням", — сказав директор Центру досліджень енергетики.

Він наголосив, що в ситуації максимального навантаження енергосистеми будь-який, навіть невеличкий технічний збій, чи додаткова атака на одну з електростанцій можуть мати негативні наслідки.

Як відомо, синоптики попереджають про складні погодні умови 7-9 січня — морози та хуртовини. Погода погіршиться через насування арктичного повітря з півночі Європи й утворення активного циклону на півдні України. Укргідрометцентр передає, що 7-9 січня буде значне зниження температури — до 13-20° морозу вночі (на Чернігівщині та Сумщині до -19...-25°), на півдні до 7-15 морозу.

Нагадаємо, раніше керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк попередила українців, що російські війська можуть завдати нових масованих обстрілів із настанням морозної погоди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.01.2024 16:57