Фото: Олександр Бортніков. Джерело – rg.ru

Хто керуватиме обороною Курської області: в ISW назвали вибір Путіна

Російський національний антитерористичний комітет оголосив про проведення контртерористичної операції у Бєлгородській, Брянській та Курській областях 9 серпня у відповідь на українське вторгнення. Її очолив голова Федеральної служби безпеки (ФСБ) та голова Національного антитерористичного комітету Олександр Бортніков.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Це стало відповіддю росіян на "диверсійно-розвідувальні підрозділи", які здійснюють "терористичні акти" на території РФ, та "підрозділи Збройних сил України", які здійснюють "теракт" у Курській області. Контртерористична операція дозволяє російській владі вживати заходів, включаючи призупинення чи обмеження послуг зв'язку, моніторинг каналів зв'язку, вилучення транспортних засобів і проникнення приватну власність. 

Раніше російська влада оголошувала про проведення контртерористичної операції у Бєлгородській області терміном на один день у травні 2023 року у відповідь на рейди загальноросійських проукраїнських елементів. Кремль, зокрема, не наважився оголосити офіційний стан війни проти України або запровадити воєнний стан — серйозніші заходи, які б вимагали мобілізації великих ресурсів російської держави за допомогою ширшої та більш руйнівної для внутрішніх справ мобілізації.

Нагадаємо, видання Politico зробило висновок, що наступ Збройних сил України у Курській області Росії отримав "зелене світло" від міжнародних союзників. Партнери не чинять жодного тиску на Україну.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни зауважили, що наразі Кремль применшує масштаби вторгнення в Курську область. Через це влада Росії замість воєнного стану у Курській, Бєлгородській та Брянській областях оголосила контртерористичну операцію.

За даними AFP, тисячі українських військовослужбовців беруть участь в операції в Курській області, спрямованій на дестабілізацію Росії шляхом виявлення її слабких сторін. При цьому в України немає намірів здійснити анексію захоплених територій країни-агресора.

Своєю чергою партизанський рух "Атеш" повідомив, що Російська Федерація перекидає військовослужбовців 810 окремої бригади морської піхоти в Курську область. Саме цей підрозділ мав підсилити наступ загарбників на Покровському напрямку.

Як зазначає The Insider, російське міноборони публікує ролики, які мають свідчити про успіхи російської армії на Курському напрямку в боях з українськими військами. При цьому викладені агресором відео були зняті давно і в інших локаціях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.08.2024 23:29