Фото: swissinfo.ch

Хто відіграватиме ключову роль у притягненні РФ до відповідальності: заява генсека Ради Європи

У притягнення Російської Федерації до відповідальності за злочин агресії ключову роль відіграватиме Рада Європи. Поточним пріоритетом організації є підтримка України.

Таку заяву на Саміті майбутнього, що проходить у рамках заходів високого рівня Генеральної Асамблеї ООН, зробив генеральний секретар Ради Європи Ален Берсе, пише "Укрінформ".

Як зазначає генсек, Рада Європи поділяє тверду прихильність ООН справі миру й робить свій внесок у досягнення цілей сталого розвитку. "Але в Ради Європи також є свої власні цілі. Нашим поточним пріоритетом є підтримка України, яка є однією з наших держав-членів", — сказав він.

Берсе також підкреслив, що на початку 2024 року "на повну силу" запрацював Реєстр збитків, "до якого надходять внески за втрати та збитки, завдані Російською Федерацією внаслідок загарбницької війни. Це перший інструмент, але він абсолютно необхідний як крок до створення міжнародного механізму компенсації".

За словами генсека, Рада Європи відграватиме "центральну роль, коли йдеться про будь-який трибунал, що розглядатиме злочин агресії".

"Ми збираємося працювати разом над реалізацією плану дій щодо підвищення стійкості, відновлення та реконструкції в Україні", — наголосив він.

Ален Берсе додав, що Європейський суд з прав людини "є єдиною міжнародною юрисдикцією, яка на цей момент ухвалює рішення про порушення прав людини в контексті цієї війни".

Нагадаємо, 22 вересня президент Володимир Зеленський розпочав свій візит до Сполучених Штатів Америки. Там гарант представить план перемоги України та проведе низку важливих зустрічей зі світовими лідерами.

Своєю чергою український лідер Володимир Зеленський під час візиту до США відвідав завод Scranton Army Ammunition Plant у штаті Пенсильванія, на якому буде збільшено виробництво боєприпасів для України.

За даними The Times, продовження операції української армії в Курській області та отримання сучасних озброєнь від країн Заходу є частиною плану перемоги президента Володимира Зеленського, з яким він ознайомить лідера США Джо Байдена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.09.2024 09:59