Затримання організатора схеми в Одесі. Джерело: СБУ

"Інваліди" для "закордонної роботи": в Одесі викрили ще одну схему переправлення ухилянтів

В Одесі затримали директора кадрової агенції. Він переправляв ухилянтів до ЄС під виглядом виїзду на "закордонну роботу".

Про це повідомило Управління Служби безпеки України в Одеській області.

"Оборудку організував очільник місцевої фірми, яка займається працевлаштуванням громадян за кордоном. Під виглядом рекрутингу цивільного персоналу він підшукував потенційних призовників і за гроші пропонував їм своє сприяння у незаконному переправленні до Євросоюзу. Для нелегального перетину кордону продавав клієнтам фіктивні довідки про інвалідність і "списання" з військового обліку", — йдеться в повідомленні.

Комерсант ховав ухилянтів у кабінах вантажних фур, які здійснювали міжнародні рейси. Для цього залучив до «схеми» свого знайомого — керівника місцевої компанії-перевізника.

"Вартість таких "послуг" — до восьми тисяч доларів. Сума залежала від способу та терміновості втечі за кордон", — зазначили в СБУ.

Правоохоронці задокументували злочинні дії та затримали організатора оборудки, коли він отримував гроші за незаконне переправлення військовозобов’язаного через кордон. Також затримали його спільника — директора фірми-перевізника.

Обидвом затриманим повідомлено про підозру за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою.

"Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до дев’яти років ув’язнення з конфіскацією майна. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності винних осіб. Перевіряється інформація про можливу причетність до "схеми" інших посадовців", — підсумували в Службі безпеки України.

Нагадаємо, що минулого тижня сайт BBC опублікував статтю про українських утікачів опублікував. За інформацією журналістів, майже 20 000 чоловіків покинули Україну з початку війни, щоб уникнути призову. Деякі перепливли небезпечні річки, щоби залишити країну. Інші просто пішли під покровом темряви.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.11.2023 15:30