Фото: novyny.live

Іспанія відправила Україні партію Leopard 2A4: названо кількість

Іспанія відправила Україні додаткову партію гуманітарної та військової допомоги. До неї входить остання партія танків Leopard 2A4.

Про це повідомляє Міністерство оборони Іспанії. За даними іспанського Міноборони, з порту Сантандер у напрямку України вирушив корабель із вантажем. Очікується, що він буде повністю доправлений Збройним силам України на початку серпня.

"Вантаж, відправлений Іспанією, складається з чотирьох танків Leopard 2A4 на додачу до шести Leopard 2 з тими ж характеристиками, які вже були передані українській стороні", — йдеться у повідомленні.

Іспанія також відправила десять броньованих автомобілів TOA M-113 (три з них для Державної прикордонної служби України), 10 ваговозів (п'ять — для прикордонників, решта — для ЗСУ), броньований багатоцільовий автомобіль (для прикордонників).

До вантажу входять і три цивільні машини швидкої допомоги та броньована машина швидкої допомоги, а також броньована цивільна машина швидкої допомоги (для прикордонників).

Танки Leopard для України

Після місяців коливань у січні поточного року уряд Німеччини погодив передачу Україні німецьких основних бойових танків третього покоління Leopard 2. Повідомлялося про 14 одиниць. Україна вже використовує на полі бою цей вид важкої техніки, однак кілька одиниць були втрачені в ході атак на Запорізькому напрямку 8 червня.

При цьому постачання західних танків продовжуються. Так, у квітні Канада в межах військової допомоги передала Україні вісім німецьких танків Leopard 2. Тоді ж стало відомо про передачу цієї техніки Іспанією. А 21 липня Німеччина направила до України перші танки Leopard 1А5. До поставки увійшли десять одиниць. При цьому в майбутньому Німеччина разом із Данією планують поставити Україні 100 таких танків.

Наприкінці червня стало відомо, що Україна отримає ще 14 танків Leopard 2A4. Їх від імені Нідерландів поставить концерн Rheinmetall. Перший танк мають передати у січні 2024 року, решту — протягом року.

Нагадаємо, в Польщі створять сервісний центр для ремонту танків Leopard 2, які були пошкоджені у ході бойових дій України проти Російської Федерації. У Міноборони Німеччини підтвердили про такі плани.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 19:27