Фото: twitter.com/mblaszczak

В якій країні ремонтуватимуть танки Leopard 2 для України: заява Міноборони Німеччини

В Польщі створять сервісний центр для ремонту танків Leopard 2, які були пошкоджені у ході бойових дій України проти Російської Федерації. У Міноборони Німеччини підтвердили про такі плани.

Про це повідомив речник Міністерства оборони Німеччини Мітко Мюллер, пише "Укрінформ". Представник німецького Міноборони назвав німецько-польські зусилля з організації ремонтного центру успішними.

"Ми вітаємо той факт, що тепер також українські танки Leopard 2А4 можуть ремонтуватися в Польщі", — сказав він.

Мюллер також не виключив, що надалі за межами Німеччини можуть ремонтувати й танки Leopard більш сучасних модифікацій — 2A5 та 2A6.

Танки Leopard для України

Після місяців коливань у січні поточного року уряд Німеччини погодив передачу Україні німецьких основних бойових танків третього покоління Leopard 2. Повідомлялося про 14 одиниць. Україна вже використовує на полі бою цей вид важкої техніки, однак кілька одиниць були втрачені в ході атак на Запорізькому напрямку 8 червня.

При цьому постачання західних танків продовжуються. Так, у квітні Канада в межах військової допомоги передала Україні вісім німецьких танків Leopard 2. Тоді ж стало відомо про передачу цієї техніки Іспанією. А 21 липня Німеччина направила до України перші танки Leopard 1А5. До поставки увійшли десять одиниць. При цьому в майбутньому Німеччина разом із Данією планують поставити Україні 100 таких танків.

Наприкінці червня стало відомо, що Україна отримає ще 14 танків Leopard 2A4. Їх від імені Нідерландів поставить концерн Rheinmetall. Перший танк мають передати у січні 2024 року, решту — протягом року.

Характерники Leopard 2 

Танк оснащений 120-міліметровою гладкоствольною гарматою — її боєзапас складає 27 снарядів, у кормі башти є ще 15 додаткових снарядів. Leopard 2 здатні влучати в цілі на відстані у 2 км. Також танк оснащений двома кулеметами. Німецькі, швейцарські та голландські моделі використовують різні типи цієї зброї. На борту Leopard 2 є 4750 патронів до кулеметів.

Танк здатний розганятися до 68 км/год. Машина має реверсний хід на швидкості 31 км/год. Повний розворот на місці може здійснити за 10 секунд. Leopard 2 форсує водні перешкоди глибиною до 4 м за допомогою шноркля або глибиною 1,2 м без підготовки. Також танк здатний перебиратися через перешкоди висотою до 1 м.

танк Леопард

Фото: bundeswehr.de

Екіпаж Leopard 2 складається з чотирьох людей — командир, націлювач, радист/заряджальник, водій.

Нагадаємо, 12 липня повідомлялося, що німецький уряд відмовився від створення на території Польщі центру з ремонту українських танків Leopard, які перебувають на польській території. За даними ЗМІ, країни не зійшлися у вартості обслуговування техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 17:51