Фото: росЗМІ

ISW: Росіяни переслідують обмежені цілі лише на двох секторах лінії фронту

Російські сили нещодавно досягли помітних тактичних успіхів у Донецькій області, але не продемонстрували можливості захоплювати оперативно значущі цілі. Окупанти зосередили увагу на західній частині Донецької області та в напрямку Покровська.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

ISW розрізняє тактичні успіхи, які мають значення на тактичному рівні війни у ​​безпосередній близькості від бойових дій, та оперативні успіхи, які мають значення на оперативному рівні війни й торкаються великих секторів всієї лінії фронту. Російські сили захопили Вугледар на заході Донецької області станом на 1 жовтня, і цей населений пункт, ймовірно, надасть російським силам покращену тактичну позицію для продовження їх оперативних зусиль щодо просування до шосе Н-15 (Донецьк-Запоріжжя) та ліквідації широкого українського виступу на заході Донецької области. 

Однак захоплення Росією Вугледара сам по собі радикально не змінить оперативну ситуацію на заході Донецької області, і російським силам, ймовірно, буде важко досягти своїх оперативних цілей у цьому районі під час наступальної операції на заході Донецької області. Російські наступальні операції, що мають оперативно значущі цілі, такі як російські зусилля щодо захоплення Часів Яру або відтіснення українських військ з лівого (східного) берега річки Оскіл, або зайшли в глухий кут, або призводять до особливо поступових успіхів протягом тривалого часу відповідно. 

Російські війська продовжують віддавати пріоритет своєму наступальному наступу у напрямку Покровська, і оперативне значення захоплення міста, ймовірно, частково залежатиме від здатності російських військових використовувати місто у ширшому оперативному маневрі в Донецькій області. Російські війська намагалися і не змогли провести широкий оперативний маневр за декількома напрямками по всій Донецькій області кілька разів під час повномасштабного вторгнення і в цей час проводять посилені наступальні операції, переслідуючи більш обмежені цілі лише на двох секторах лінії фронту, що взаємно підтримують, у Донецькій області (західна частина Донецької області та напрямок Покровська).

Як відомо, в оперативно-стратегічному угрупованні військ "Хортиця" підтвердили, що в перші дні жовтня українські військові вийшли з Вугледара Донецької області. До такого кроку керівництво Сил оборони України вдалося задля збереження особового складу та бойової техніки.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, захоплення Вугледара суттєво не змінить ситуацію на Донеччині.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський заявив, що вихід наших Збройних сил із Вугледара став правильним кроком, щоби зберегти життя українських військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2024 07:47