Фото ілюстративне зі соцмереж

Окупація Вугледара: в ISW пояснили, чому захоплення міста суттєво не змінить ситуацію на Донеччині

У вівторок, 1 жовтня, російські окупанти, ймовірно, захопили Вугледар. У мережі з’явилися повідомлення про виведення українських військ. При цьому незрозуміло, чи досягнуть рашисти швидкого просування за межами міста найближчим часом.

Таку інформацію оприлюднили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що геолокаційні кадри від 30 вересня та 1 жовтня показують, як російські війська встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледара. Російські блогери, своєю чергою, заявляли, що 1 жовтня росіяни захопили населений пункт.

Водночас один з українських військовослужбовців 1 жовтня повідомив, що частина українського угруповання військ провела планове виведення з Вугледара, щоб уникнути оточення. За словами російських блогерів, ЗСУ розпочали відводити війська наприкінці 30 вересня. Вони додали, що росіяни не повністю перекрили українські шляхи відходу для виведення військ ЗСУ, проте артилерія та безпілотники завдали невстановлених втрат українським військовим.

Масштаб українських втрат наразі невідомий, проте повідомлення про відступ ЗСУ свідчать про те, що чисельніший український контингент, ймовірно, уникнув російського оточення, яке призвело би до великих втрат.

Окрім інформації про захоплення Вугледара, російські джерела також стверджували, що їхні війська продовжували просуватися на захід від Водяного (північний схід від Вугледару).

Ситуація на фронті на Заході Донеччини

Джерело: ISW

Раніше військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко заявляв, що можлива втрата Вугледара не є критичною з погляду лінії оборони. Річ у тому, що основна зона укріплень проходить на північ, у районі Новоукраїнки та Богоявленки. При цьому, є одне "але", чому втрата Вугледара може стати проблемою.

"Місто давало змогу тримати під вогневим контролем залізницю через Волноваху з Донецької в Запорізьку область. І якщо не буде цього контролю, незабаром росіяни зможуть запустити потяги. Фактично розпочнеться логістичне забезпечення груп військ "Дніпро" та "Схід". І це основна проблема втрати Вугледара — ворожа логістика значно розшириться", — пояснив Коваленко.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Українські офіційні особи продовжують наголошувати на тому, як Україна зменшує перевагу Росії в артилерійських боєприпасах на полі бою, ймовірно, частково через нещодавні українські удари по російських складах боєприпасів.
  • У російському федеральному бюджеті на 2025-2027 роки виділено фінансування для підтримки онлайн-платформ, що належать відомому кремлівському пропагандисту та колишньому опозиційному виданні, що ще більше підкреслює зусилля Кремля адаптувати свою пропагандистську машину до залежності росіян від соціальних мереж для отримання інформації.
  • Російські війська нещодавно просунулися поблизу Вовчанська, Кремінної, Торецька, Покровська та Вугледара.
  • Повідомляється, що російська влада планує збільшити набір у російські СІЗО.

Нагадаємо, вчора начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін розповідав, що у Вугледарі Донецької області бої відбувалися вже в межах міста. В цьому населеному пункті залишалися ще 107 мешканців, однак усіх дітей вдалося евакуювати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2024 07:19