Фото: Офіс президента

Із Сектора Гази вивезли ще майже 40 українців, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що із Сектора Гази евакуювали ще майже 40 громадян України.

Відповідну заяву він зробив під час відеозвернення.

"Наша розвідка, наші дипломати продовжують евакуацію громадян України із сектора Газа. Увесь день сьогодні триває виведення наших людей на безпечну територію. Ще майже 40 громадян України в безпеці", — розповів гарант.

Також очільник держави подякував Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України, дипломатам та друзям нашої країни в регіоні за організацію евакуації.

Водночас у ГУР уточнили, що додому із Сектора Гази вдалося повернути 39 наших громадян. 

"За дорученням Президента України Володимира Зеленського 8 грудня 2023 року із сектору Гази евакуйовано ще 39 громадян нашої держави ― жінок та дітей", — наголосили у ГУР.

Розвідники додали, що успішна евакуація наших громадян із зони конфлікту стала можливою завдяки скоординованим та чітким діям співробітників української спецслужби та дипломатів.

Зауважимо, посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що станом на 1 грудня до посольства України в Ізраїлі надійшло ще 146 звернень від українських громадян, які бажають евакуюватися із Сектора Гази. За його словами, загалом від Ізраїлю та Єгипту було отримано 329 дозволів на евакуацію українців із Сектора Гази. Проте вдалося вивезти 259 осіб, із них 172 громадяни вже перебувають в Україні, решта вирішили залишитися в Єгипті чи поїхати до Європи. 

Нагадаємо, о сьомій ранку 24 листопада набуло чинності перемир'я, укладене за посередництва Катару між Ізраїлем і ХАМАСом. Зокрема, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що війська його країни не покинуть Сектор Гази, доки всі заручники не будуть повернуті до Ізраїлю. 27 листопада Ізраїль та ХАМАС погодилися продовжити терміни перемир'я у Секторі Гази. Режим припинення вогню діяло до 30 листопада.

Вже 1 грудня армія Ізраїлю заявила, що ХАМАС порушив угоду про припинення вогню і обстріляв територію країни ракетами. Наразі бойові дії знову відновлено. А 3 грудня Армія оборони Ізраїлю розпочала операції на півдні Сектора Гази. Водночас наземні операції тривають у північній частині. 

4 грудня Армія оборони Ізраїлю підірвала будівлі Мін'юсту і Верховного суду в Секторі Гази. Вони вважалися символами режиму ХАМАС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Світ, 08.12.2023 23:59