Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Ізраїль виводить більшість військ з півдня Сектора Газа

У неділю, 7 квітня, Ізраїль оголосив про виведення додаткових наземних військ з півдня Сектора Газа. Наразі там залишаються бригада "Нахал" та частини 401 бригади.

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

У виданні наголосили, що завданням бригади, яка залишилася у Газі, є гарантування безпеки коридору, що зв'язує південь Ізраїлю з узбережжям Сектору Газа.

Наголошується, що після виведення військ палестинці можуть вільно пересуватися південною Газою та Хан-Юнісом. Проте існує так званий вакуум для запобігання поверненню правління ХАМАСу. Так, ЦАХАЛ тримає північну та центральну Газу відрізаними від півдня.

"Це означає, що палестинці не можуть рухатися з півдня на північ і що понад два мільйони палестинців, більше половини з яких є жителями північної частини Гази, залишаються відокремленими від своїх громад", — зауважили у виданні.

Водночас у коментарі The Jerusalem Post високопосадовець ЦАХАЛу заявив, що ці події не мають нічого спільного з тиском США після загибелі семи працівників гуманітарної допомоги під ізраїльським ударом.

При цьому значна кількість ізраїльських військ продовжує діяти в Секторі Гази. До того ж невідомо, чи вплине виведення частини військ на плани Ізраїля щодо вторгнення в місто Рафах на півдні Гази, яке, за словами ізраїльських лідерів, необхідне для ліквідації ХАМАСу.

Як відомо, у вівторок, 2 квітня, в Секторі Газа ізраїльські військові атакували ракетами з безпілотника колону гуманітарної організації "Всесвітня центральна кухня" що забезпечує харчуванням постраждалих від стихійних лих. Ізраїльський БпЛА тричі поцілив ракетами по декількох автомобілях організації. Внаслідок інциденту загинули семеро працівників гуманітарної місії з різних країн світу.

В Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) зазначили, що трагедія сталася через "помилкову ідентифікацію": оператор дрона подумав, що до колони приєднався терорист ХАМАСа.

Нагадаємо, раніше американський лідер Джо Байден заявив, що конфлікт у Секторі Газа є одним із найгірших за останній час через кількість жертв працівників гуманітарних місій. Ізраїль не зробив належних кроків для захисту цивільного населення у Секторі Газа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.04.2024 16:15