Наслідки обстрілів іранського консульства. Джерело: mil.in.ua

Іран готує помсту за бомбардування Ізраїлем консульства Сирії, — розвідка країн Заходу

Ізраїль і США переконані, що Іран готується відповісти на удар по іранському консульству в Сирії. За інформацією Пентагона, Ізраїль у понеділок завдав удару по консульству Ірану в Дамаску (Сирія) та вбив декількох високопоставлених лідерів Корпусу вартових Ісламської революції Ірану.

Про це повідомив CBS. США зібрали дані розвідки про те, що Іран планує атаку у відповідь, яка включатиме рій безпілотних літальних апаратів Shahed і крилатих ракет. Офіційні особи кажуть, що час і ціль невідомі, але пропорційною відповіддю на атаку в Дамаску стало би вдарити по ізраїльській дипломатичній установі. Атака, ймовірно, відбудеться в період від сьогодні до кінця Рамадану наступного тижня.

Невідомо також, звідки запустять безпілотники та ракети — з Іраку чи Сирії, що може викликати  заяви Тегерана про заперечення, — або з території Ірану.

У п’ятницю, 5 квітня, в Тегерані відбулися публічні похорони семи членів Корпусу вартових Ісламської революції, загиблих під час ймовірного ізраїльського удару в Дамаску, включаючи двох генералів. Під час похорону генерал Хоссейн Саламі попередив, що Ізраїль "не може уникнути наслідків" вбивства іранських військових офіцерів, він не дав жодних додаткових вказівок щодо того, як і коли Іран може вжити заходів у відповідь.

Прагнучи запобігти помсті Ірану щодо об’єктів, пов’язаних зі США, представники адміністрації Байдена наголосили, що США не повідомляли заздалегідь про удар. Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що президент Байден під час телефонної розмови в четвер з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху обговорив загрози Ізраїлю з боку Ірану.

"Відбулася дискусія між двома лідерами щодо дуже реальної та публічної загрози, яку Іран становить для безпеки Ізраїлю протягом останнього дня чи близько того, і президент дуже чітко сказав прем’єр-міністру Нетаньяху, що він може розраховувати на підтримку США, щоб допомогти їм у самозахисті від загроз, які безпосередньо та публічно створює Іран", — заявив Кірбі під час брифінгу для журналістів.

Нагадаємо, декілька днів тому офіційний представник НАТО заявив, що Іран, найімовірніше, постачатиме балістичні ракети Російській Федерації. Проте наразі таких випадків не зафіксовано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.04.2024 07:38