Фото: Донецька обласна прокуратура

Керував штурмом "Азовсталі": в Україні заочно судитимуть російського генерала

В Україні правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно генерал-лейтенанта РФ Андрія Мордвічева, який віддавав наказ штурмувати завод "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це повідомила прес-служба Донецької обласної прокуратури.

Правоохоронці встановили, що на посаді командувача 8 гвардійською загальновійськовою армією Південного військового округу збройних сил РФ з 24 лютого по травень 2022 року Мордвічев керував підпорядкованими підрозділами під час вторгнення на територію Донецької області. Досудовим розслідуванням встановлено, що перебуваючи в командних пунктах армії окупантів у м. Маріуполі, смт Мангуш, Нікольське, Старий Крим, селах Кальчик, Шевченко, Жовтневе та Приазовське Маріупольського району, генерал-лейтенант вирішував питання воєнного планування, координації й управління військовими формуваннями РФ.

Також Мордвічев віддавав накази щодо обстрілів мирних мешканців Донеччини та окупації території регіону. Обвинувачений брав участь у нараді з головами псевдореспубліки "ДНР" і Чеченської республіки РФ та розробленні плану повного захоплення оточеного Маріуполя і штурму металургійного комбінату "Азовсталь", де у частково зруйнованих бомбосховищах були заблоковані військовослужбовці ЗСУ й цивільні.

Окрім цього, він узгоджував дії підпорядкованих формувань щодо посиленого штурму підприємства і вбивства керівного складу українських військових підрозділів.

"Командувач армією РФ обвинувачується у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, за попередньою змовою групою осіб, та веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України)", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Києві судитимуть представника Української православної церкви Московського патріархату, який напав на працівника знімальної групи ЗМІ та пошкодив його техніку. Інцидент стався 30 березня на території Києво-Печерської лаври.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.04.2023 16:16