Кіберполіцейські викрили студента на збуті баз даних понад 20 мільйонів громадян

02 ЛЮТОГО 2022 09:57

За допомогою бота у месенджері фігурант продавав конфіденційну, комерційну та іншу інформацію з обмеженими доступом, у тому числі персональні дані українців. Правоохоронці вилучили бази даних з незаконного обігу. Правопорушнику може загрожувати до 5-ти років ув’язнення.

Несанкціонований збут інформації викрили працівники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції.

19-річний житель Києва, студент одного з вищих навчальних закладів, створив бот у месенджері для продажу конфіденційної та іншої інформації з обмеженими доступом, у тому числі персональних даних громадян України. Доступ до боту коштував 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних відносно конкретних осіб. Оплату фігурант отримував на крипто-гаманець.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на МВС.

Крім цього, правопорушник розробляв та впроваджував механізм пошуку даних за фотографіями людей із використанням штучного інтелекту. Фотознімки він завантажував з відкритих джерел Інтернету. У розпорядженні фігуранта були бази даних декількох десятків мільйонів громадян. Ці відомості він купував на тематичних хакерських форумах.

За місцем мешкання правопорушника працівники поліції провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони. Під час огляду вилученої техніки кіберполіцейські виявили бази даних, що були скомпрометовані в період з 2014-2019 роки. Ці бази вміщували дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серії та номери паспортів, індивідуальних податкових номерів платників податків та номерів телефонів, фотозображення осіб тощо.

Кіберполіцейські вилучили бази персональних даних з незаконного обігу, а також заблокували облікові записи, що використовувались у протиправній діяльності. Наразі проводяться компʼютерно-технічні експертизи.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Одеські поліцейські повідомили про підозру двом «смотрящим»

Події, 02.02.2022 09:57