Національна музична академія України. Фото з відкритих джерел

Київська влада просить прибрати ім’я Чайковського з назви Національної музичної академії

Київська міська рада звернулася до Міністерства культури й інформаційної політики щодо перейменування Національної музичної академії України імені Петра Чайковського.

Про це повідомили на сайті Київської міської ради. Голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха розповіла, що експертна комісія Українського інституту національної пам’яті підтвердила належність назви академії до символіки російської імперської політики.

Вона наголосила, що Петро Чайковський є російським композитором, і всі його опери, кантати та переважна більшість камерно-вокальної музики написані саме на російські тексти.

"Це стосується і вокальної музики Чайковського, написаної на вірші Тараса Шевченка. Насправді композитор не звертався до оригінальних текстів українського поета, а використовував російські переклади", — зауважила депутатка.

Вона також додала, що попередниця Національної музичної академії — Київська консерваторія — як вищий навчальний заклад виникла лише 1913 року, тобто через 20 років після смерті російського композитора. А його ім’я в назві консерваторії з’явилося аж 1940 року з нагоди 100-річного ювілею Чайковського.

"Це чітка складова пропаганди російської імперської політики", — зазначила Муха.

Ще у червні 2022 року Вчена Рада Національної музичної академії вирішила залишити ім’я композитора Чайковського у назві закладу. Після цього студенти та випускники закладу оприлюднили лист, у якому виявили "свою громадянську позицію щодо необхідності виключення імені російського композитора з назви нашого навчального закладу".

У грудні трудовий колектив академії не зміг вирішити, чи потрібно вилучати ім’я композитора з назви закладу, та відклав це питання для подальшого вивчення. У Міністерстві культури висловили розчарування з цього приводу.

Нагадаємо, що минулого року Київська міська рада вирішила перейменувати площу Льва Толстого. Її назвали площею Українських Героїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.02.2024 08:17