Ударний безпілотник-камікадзе Sunflower 200. Джерело: militarydrones.org

Китай допомагає Росії у створенні нового ударного дрона: його планують використати у війні в Україні

Китайські та російські компанії спільно розробляють ударний безпілотник. За основу вони взяли іранський дрон-камікадзе Shahed, який активно використовується у війні проти України.

Про це повідомила агенція Bloomberg, посилаючись на європейських чиновників, знайомих із цим питанням.

За їхніми даними, 2023 року компанії з Росії та Китаю провели переговори про співпрацю для копіювання іранського безпілотника Shahed, а цього року розпочали розробку та тестування версії для підготовки до відправлення в Росію. Водночас джерела Bloomberg припустили, що китайські безпілотники в Україні ще не використовуватимуть.

Деякі країни вважають, що надання Росії БпЛА для нападу перетне межу летальної допомоги, проти якої китайських офіційних осіб неодноразово застерігав Захід. Одна особа, обізнана з цим питанням, сказала журналістам, що, за оцінками США, Китай зважує, чи варто надсилати повністю побудовані безпілотники, але тим часом надсилає "комплекти, які можна перетворити на ударні дрони". США досі не вважають, що Китай надсилає смертоносну допомогу Росії, зазначивши, що інші країни можуть мати іншу інтерпретацію.

За словами чиновників, занепокоєння полягає в тому, що Китай може виробляти безпілотник, подібний до Shahed, набагато швидше, ніж Іран або Росія.

Офіційні особи не ідентифікували цей дрон, але китайські оборонні веб-сайти та декілька ЗМІ повідомили, що країна розробляє ударний безпілотник-камікадзе під назвою Sunflower 200, який за зовнішнім виглядом схожий на іранський дрон Shahed 136.

Як відомо, у США не вважають, що Китай надає Росії летальну зброю, але переконані, що Пекін відправляє Москві компоненти, які та використовує для виробництва зброї. Китай відкидає всі звинувачення у підтримці російської збройної агресії проти України, кажучи про те, що між країнами триває звичайна економічна співпраця.

Надання Росії ударного безпілотника типу Shahed означатиме поглиблення підтримки Росії Пекіном, попри неодноразові попередження з боку США та їхніх союзників.

З початку війни Росія використала проти України тисячі безпілотників Shahed, навіть побудувавши фабрику для їхнього масового виробництва. Але Кремль усе ще покладається на постачання таких країн, як Північна Корея та Іран, і на Китай — щодо важливих частин і компонентів.

Нагадаємо, що в березні американська розвідка заявила в щорічній оцінці загроз, що торгівля між Китаєм і Росією зростає від початку повномасштабної війни в Україні. Китайський експорт товарів із потенційним військовим призначенням збільшився більш ніж утричі з 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.07.2024 08:17