Сі Цзіньпін і Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Американська розвідка визначила, в чому найбільше Китай допомагає Росії

Торгівля між Китаєм і Росією зростає від початку повномасштабної війни в Україні. Китайський експорт товарів із потенційним військовим призначенням збільшився більш ніж утричі з 2022 року.

Про це повідомив Reuters із посиланням на заяву американської розвідки в щорічній оцінці загроз за 2024 рік. Розвідники США наголосили, що їхня країна стикається з "дедалі тендітнішим світопорядком" через суперництво великих держав, транснаціональні проблеми та регіональні конфлікти.

"Амбіційний, але неспокійний Китай, Росія, що йде на конфронтацію, деякі регіональні держави, такі як Іран, і дуже активні недержавні суб'єкти кидають виклик правилам міжнародної системи, що давно вкорінилися, а також верховенству США", — йдеться у звіті.

Після понад двох років війни в Україні основна увага доповіді приділяється загрозам з боку головних суперників США — Китаю та Росії. Зокрема, Пекін надає Москві економічну допомогу та підтримує російську промислову базу.

У своїх свідченнях директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс закликала законодавців схвалити збільшення військової допомоги Україні. За її словами, "важко уявити, як Україна зможе утримати відвойовані у Росії території без додаткової допомоги з боку Вашингтона".

Вона висловила побоювання, що конфлікт у Газі між Ізраїлем та ХАМАС може призвести до поширення глобальної нестабільності.

"Криза в Газі — яскравий приклад того, як регіональні події можуть мати ширші та навіть глобальні наслідки", — сказала Гейнс.

Вона також відзначила напади хуситів на морські судна та відправлення натхненними ХАМАСом, угрупованнями Аль-Каїди та ІДІЛ своїх прихильників на атаки проти інтересів Ізраїлю та США.

Нагадаємо, що в Китаї планують ухвалити нові закони з метою модернізації системи та потенціалу національної безпеки. 8 березня провідні законодавці Китаю підтримали таке рішення, наголосивши на захисті суверенних інтересів, що свідчить про "підвищену увагу до загроз безпеці".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.03.2024 07:37