Фото ілюстративне зі соцмереж

Китай має економічні проблеми: впливове агентство знизило кредитний рейтинг країни

Агентство Fitch знизило прогноз щодо кредитного рейтингу Китаю до негативного. Агентство посилається на ризики для державних фінансів, оскільки китайська економіка стикається зі невизначеністю щодо переходу до нових моделей зростання.

Про це повідомляє Reuters. 

Хоча агентство й знизило прогноз кредитних рейтингів Китаю зі "стабільного" до "негативного", вказуючи на те, що зниження рейтингу можливе в середньостроковій перспективі, агентство підтвердило рейтинг Китаю на рівні "A+", що загалом перевищує середній показник кредитних рейтингів. 

Інфорграфіка кредитного рейтингу

Інфографіка кредитних рейтингів від різних агентств. Джерело: Міністерство фінансів України

Міжнародний валютний фонд очікує, що ВВП Китаю зросте на 4,6% цього року. Для порівняння — у 2021 році ВВП Китаю виріс на 8,45%.

Відповідно до звіту Міжнародного валютного фонду, борг Китаю на кінець 2022 року досяг рекордного рівня, перевищивши ВВП утричі — 51,87 трильйона , або 295% ВВП. Загальний борг китайських LGFV, який є механізмом фінансування місцевого уряду в країні, зріс до рекордних 9,2 трильйона, що еквівалентно половині економіки китайської держави.

В Міністерстві фінансів Китаю заявили, що шкодують про зниження кредитного рейтингу країни та пообіцяли вжити заходів для запобігання та усунення ризиків, які пов'язані з боргами місцевих органів влади. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українські дипломатичні служби намагаються організувати телефонну розмову українського президента Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вона може відбутися на тлі підготовки до саміту для просування формули миру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.04.2024 11:06