Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента

Кулеба організовує розмову Зеленського та Сі Цзіньпіна: про що говоритимуть лідери України та Китаю

Українські дипломатичні служби намагаються організувати телефонну розмову українського президента Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Вона може відбутися на тлі підготовки до саміту для просування "Формули миру".

Про це повідомив Bloomberg із посиланням на коментар міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Він пояснив, що Україна наполягає на необхідності прямого контакту між Зеленським і Сі Цзіньпінем, бо "є речі, про які вони можуть поговорити".

"Формула миру", яку пропонує Україна, — це спосіб відновлення тривалого справедливого миру в нашій країні", — наголосив очільник української дипломатії.

Кулеба не уточнив, як саме організовується телефонний дзвінок лідерів України та Китаю.

Як відомо, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Зеленський і Сі Цзіньпін спілкувалися лише одного разу — у квітні 2023 року, після поїздки останнього в Москву. Після цього Пекін відрядив свою "мирну місію" в європейські держави, про результати якої не повідомляли.

Україна останнім часом активніше сигналізувала бажання залучити Китай до підтримки "Формули миру". Водночас китайський представник не відвідав останню зустріч щодо неї на рівні радників із національної безпеки у Давосі.

Зустріч між Зеленським і китайським прем’єром Лі Кецяном, який приїхав на Всесвітній економічний форум, теж не відбулася. Згодом пояснювалося, що не домовлялися про контакт із протокольних міркувань.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив 14 січня, що Китай повинен брати участь у зусиллях з припинення розв'язаної Росією війни проти України. Відповідну заяву він зробив після закінчення зустрічі щодо української "Формули миру" в Давосі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.01.2024 23:36