Придбання генераторів за завищеною вартістю. Джерело: liga.net

Кияни можуть отримати компенсацію за генератори та сонячні батареї: хто має на це право

У Києві діє програма, згідно з якою українці можуть отримати компенсацію за купівлю генератора, сонячних батарей та інверторів. Держава може повернути 75% вартості альтернативного джерела живлення.

Про це повідомили в Департаменті житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради.

Так, з 2022 року міською владою запроваджено Порядок часткового відшкодування вартості незалежних джерел електроенергії (генераторів), які придбані для потреб багатоквартирних житлових будинків. Часткове відшкодування здійснюється у розмірі 75% від загальної вартості придбаного джерела на один будинок, але не більше ніж 80 тисяч гривень.

Хто має право на часткову компенсацію:

  • об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ);
  • житлово-будівельні кооперативи, обслуговуючі кооперативи (ЖБК/ОК);
  • юридичні особи, основним видом діяльності яких відповідно до КВЕД є 81.10 "Комплексне обслуговування об'єктів";
  • житлові кооперативи (ЖК);
  • багатоквартирні житлові будинки, у яких співвласниками в порядку, визначеному законодавством, обрали управителя будь-якої форми власності, відмінної від комунальної (управитель).

Варто зазначити, що до незалежних джерел електричної енергії належать: бензинові, дизельні, газові генератори, сонячні зарядні станції, інвертори тощо.

Як отримати часткову компенсацію за придбання генератора

Для здійснення відшкодування вартості незалежних джерел електричної енергії ОСББ, ЖБК/ОК, юридичні особи, ЖК, управителі мають подати до київських районних державних адміністрацій:

  • заяву на часткове відшкодування вартості незалежних джерел електричної енергії за формою;
  • завірену копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • копію протоколу співвласників багатоквартирного будинку про вибір управителя будинку (подається управителем, якщо в будинку не створено ОСББ/ЖБК/ОК);
  • завірену копію видаткової накладної на придбання незалежних джерел електричної енергії.

Нагадаємо, 16 липня народні депутати підтримали скасування імпортного мита та податку на додану вартість (ПДВ) на обладнання, необхідне для енергетики та сектору розмінування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.07.2024 02:30