Фото: Telegram-канал Віталія Кличка

Кличко обіцяє вже завтра повноцінно запустити рух синьою гілкою київського метро

У четвер, 12 вересня, повністю відновить роботу синя гілка столичного метрополітену. Запрацює повноцінний рух поїздів між станціями "Героїв Дніпра" — "Теремки".

Як повідомив мер Кива Віталій Кличко, на оновленій ділянці тунелю між станціями "Деміївська" — "Либідська" закінчено пусконалагоджувальні роботи.

За словами очільникам міста, увесь комплекс робіт тривав впродовж дев'яти місяців. Так, у ході робіт було підготовлено будівельний майданчик, перекладено понад 200 кабельних мереж, зокрема мереж ДТЕКу та "Укртелекому". Будівельники розробили котлован глибиною понад 15 метрів, демонтували стару частину тунелю довжиною у 27 метрів та побудували нову.

"Також було посилено з обох сторін і тунельну оправу, яка примикає до нової ділянки, яка має загальну довжину понад 50 метрів. Уклали нові колії, відновили всі інженерні мережі, налагодили безпекові системи руху поїздів", — зауважив Кличко.

Також він додав, що перегінний тунель між станціями "Деміївською" та "Либідською" розташований у складних гідрогеологічних умовах. Тому під час ремонту було здійснено всі необхідні роботи з гідроізоляції тунельної оправи та хімічного закріплення ґрунтів навколо неї.

"Кошторисна вартість усього комплексу робіт склала 383 мільйонів гривень, що на 62 мільйони гривень менше початкової вартості", — наголосив мер.

Кличко зауважив, що паралельно з відновлювальними роботами були проведені експертні дослідження з визначення причин виникнення ситуації. Так, було підтверджено, що її причиною є окремі помилки на етапі проектування та неякісне виконання будівельно-монтажних робіт на етапі будівництва цієї ділянки тунелю, а саме:

  • оправа тунелю згідно з проектом повинна експлуатуватися при значно меншому рівні ґрунтових вод;
  • оправу тунелю було збудовано неякісно та з порушеннями допусків монтажу кілець;
  • не було виконано компенсаційних заходів, а саме хімічного закріплення ґрунтів, у тому числі для унеможливлення впливу "різальних" зусиль тунелю у місці зміни інженерно-геологічних умов основи;
  • жорсткість тунелю була нижча проектної — через застосування стінових блоків замість лоткових (зменшена товщина та відсутність ребер).

Синя гілка київського метро

Фото: Telegeram-канал Віталія Кличко

Як відомо, у грудні 2023 року на деяких ділянках синьої гілки столичної підземки сталось аварійне підтоплення та просідання ґрунту над тунелем. Це спричинило як тимчасове обмеження руху потягів через низку станцій метро, так і повне закриття окремих його ділянок. Тоді правоохоронці провели низку обшуків у керівництва метрополітену й оголосили про підозри. Її отримали виконувач обовʼязки начальника комунального підприємства "Київський метрополітен" та начальник служби колії, тунельних споруд і будівель. Загальна сума завданих збитків внаслідок аварії склала майже 165 мільйонів гривень.

Нагадаємо, раніше міський голова Віталій Кличко заявляв, що рух метрополітену відновлять до кінця літа 2024-го. А от гендиректор холдингу, який займається ремонтом тунелю, казав, що для робіт знадобиться більше часу — ремонт, за його словами, мають завершити до осені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.09.2024 13:48