Фото: Media Center Ukraine - Ukrinform

Коли парламент буде розглядати питання европейської інтеграції України: відповідь Корнієнка

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко заявив, що парламент восени буде розглядати питання, пов'язані з європейським майбутнім країни.

Відповідну заяву посадовець зробив у ході заходу "Редколегія. Саміт", організованого Медіацентром Україна та UNIT. City.

За словами Корнієнка, Рада працюватиме над помилками та намагатиметься пришвидшити процес переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

"Щодо осінньої адженди зараз це євроадженда, і поки ми не впораємося з відкриттям переговорів про вступ, вона буде в основному стосуватися семи обіцянок і далі робота над помилками по семи обіцянках або даткові якісь позиції. Отут парламент якраз виражає волю українців, 87% за вступ у ЄС, і ми просто будемо робити все, щоб нам зарахували це, відкрили перемовини, щоб не було питань до парламенту у цьому плані", — пояснив Корнієнко.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна прагне почати переговори щодо вступу до Європейського Союзу до кінця 2023 року. Міністр також наголосив, що Україна вже провела низку реформ, які поставив перед нею ЄС для вступу. За словами Кулеби, Євросоюз також зробив певні кроки. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.09.2023 18:58