Фото: скріншот з відео

Коли розпочнеться навчання українських пілотів на винищувачах F-16: Остін назвав терміни

Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться найближчими тижнями. Це ще більше зміцнить та покращить можливості ЗСУ у довгостроковій перспективі.

Таку заяву зробив глава Пентагона Ллойд Остін під час засідання "Рамштайну", пише AP.

"Це доповнить наші короткострокові та середньострокові угоди щодо безпеки. Ці нові спільні зусилля є потужним сигналом про нашу єдність", — повідомив міністр оборони США.

Своєю чергою Велика Британія заявила, що першою навчатиме українських пілотів на F-16. Зазначається, що тренування з курсу НАТО "Введення в основи управління винищувачами" включатимуть тренажери та реальні літаки.

Що очікує Україна від "Рамштайну-12"

Міністр оборони України Олексій Резніков має намір обговорити з партнерами тему зміцнення протиповітряної оборони, а також ракети до систем ППО.

"Наземні системи — від ПЗРК до потужних батарей — і ракети до них незмінно у фокусі", — зазначав він.

Щодо поставок Україні винищувачів, то Резніков закликав українців набратися терпіння, оскільки для ухвалення цього важливого рішення потрібен час та ресурси.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов повідомляв, що на "Рамштайні-12" приділять увагу військовій допомозі, яка потрібна Україні для перемоги, включно з літаками, танками та боєприпасами.

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно.

Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

"І тут не треба зайвої "зради". Питання непросте, потребує чимало часу, цілий ряд погоджень, але певні зрушення вже є. Наші партнери послідовні. Гадаю, що Україна буде з потужними крилами, які допоможуть нам зберегти якомога більше життів та деокупувати наші землі", — зауважував він.

Нагадаємо, 24 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні почалася робота над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.05.2023 17:07