Фото: Мінкульт

Коли у Києві планують завершити роботи на "Батьківщині-матері": Мінкульт озвучив терміни

У Києві продовжуються роботи по заміні герба на монументі "Батьківщина-мати". Проект планують завершити до дня Державного прапора, який святкуватимуть 23 серпня.

Про це розповіли у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Зазначається, що будівельники уже зашили площину щита металом й наразі відбуваються роботи зі зварювання пластин щита та тризуба.

фото: Мінкульт

Фото: Мінкульт

"Важливо, щоб роботи на монументі були виконані якісно та відповідали всім нормам будівельного законодавства", — сказав тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

В Мінкульті додали, що етапи будівельних робіт виконуються за графіком. Проект завершать до дня Державного прапора України.

Що відомо про пам'ятник Батьківщині-матері 

Постамент відкрили у 1981 році. Батьківщина-мати вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі, її висота з постаментом сягає 102 метрів. Розташована на високому правому березі річки Дніпро. Автор монумента — народний художник СРСР скульптор Василь Бородай. На щиті у руці Батьківщини-матері зображений радянський герб. У 2022 році у додатку "Дія" 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити його тризубом.

13 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України нарешті видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві. На одній із головних монументальних скульптур в Україні досі був розміщений радянський герб. Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Відомо, що 1 серпня 2023 року зі щита монумента "Батьківщина-мати" вже зняли радянський герб, а 6 серпня замість нього встановили український Тризуб. Саме цей символ сьогодні втілює не тільки почуття національної гідності, а й підкреслює історичний спадок та героїзм українців.

Нагадаємо, раніше науковці та громадськість висловили пропозицію змінити назву монумента. Вчена рада Музею війни вже прийняла рішення назвати його "Україна-мати". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.08.2023 21:12